GEFELICITEERD! Vanaf vandaag staat Carnaval op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Carnaval is daarmee toegevoegd aan de immaterieel erfgoedlijst van Nederland. Een eerste vereiste om Carnaval op de UNESCO cultureel erfgoedlijst te krijgen.

Geen beter nieuws zo net voor Carnaval 2024. Paul Oudenhooven-Pluimert, een van de drijvende krachten achter het initiatief, vertelde dit in het radio programma Oosterhout Vandaag bij Ad Evers. Hij zei zojuist gebeld te zijn door het Kennis Centrum Immaterieel Erfgoed. Zij meldden dat de aanvraag van de Nederlandse Carnavalsstichting Het Groot Gevolg wat hen betreft nu aan alle voorwaarden voldoet om op de Nederlandse erfgoedlijst te komen. En dat is vandaag gebeurd.

Paul (onze vorige Prins Mienus) werkte er de afgelopen vijf jaar al aan, samen met een toegewijde groep mensen, om Carnaval als cultureel erfgoed te laten erkennen. Niet zomaar een zuipfeest, maar daadwerkelijk een onderdeel van ons aller cultureel erfgoed. Zij werken hieraan onder de naam Nederlandse Carnavalsstichting Het Groot Gevolg. De stichting zet zich tevens in voor de bescherming en verspreiding van alle facetten van het carnaval in Nederland, inclusief tradities, creativiteit, vrolijkheid, gezelligheid en diversiteit. Kijk op hun website, dan kun je de details lezen van https://www.hetgrootgevolg.nl/