VV Oosterhout en SCO slaan handen ineen voor de dames

De Oosterhoutse clubs SCO en VV Oosterhout zijn onlangs een bijzondere samenwerking aangegaan. De verenigingen hebben de handen ineengeslagen op het gebied van vrouwenvoetbal. De clubs leggen uit waarom dit voor allebei de best mogelijke beslissing was. “Ons DNA past goed bij elkaar, we liggen elkaar op bestuurlijk niveau goed.”

Voor alle meiden- en damesteams werken SCO en VV Oosterhout samen. De vrouwen van beide verenigingen spelen in één team. “Binnen Oosterhout hebben we geconcludeerd dat de meiden niet altijd even honkvast en trouw aan zijn aan een club als we hopen”, vertelt Ruud Looijmans, voorzitter van VV Oosterhout. “Het ene jaar is vrouwenvoetbal bij de ene club booming, het andere jaar bij de andere club. Toen SCO een acuut probleem had met de MO15, zijn we elkaar gaan helpen. Wij hadden namelijk twee teams in die categorie. Die hulp is uitgegroeid tot een bredere samenwerking.”

En daar is ook Robert de Vries, voorzitter van SCO, content mee. Vrouwenvoetbal is na het EK in 2017 inderdaad heel erg populair geweest, maar het hoogtepunt ligt achter ons. In de loop der jaren is het wat afgenomen. Teams hadden net wat te weinig speelsters voor een volwaardig team, dat zie je in heel de regio. Wij vinden het geweldig dat hier meiden spelen, dus wilden we onze teams behouden. We zijn blij dat we het nu samen kunnen doen, zodat we het vrouwenvoetbal samen kunnen waarborgen. Nu staat er een stevige basis, een goede organisatie en opleiding. Heel veel andere clubs hebben er moeite mee. Dit is goed voor het voetbal en de club zelf.

De leden van SCO en vv Oosterhout spelen zodoende samen in één elftal. Het gaat nu nog om samengestelde elftallen, maar op den duur moet er een aparte vereniging ontstaan voor de vrouwen. Die aparte vereniging zal zelfs een eigen sub bestuur krijgen. “Dat heeft toch met de aantallen te maken”, aldus Looijmans. “De vijver om in te vissen is bij de jongens gewoon een stuk groter dan bij de meiden”, merkt Looijmans. “Je merkte dat het na het gewonnen EK van de Oranje Leeuwinnen in 2017 echt heel hard groeide en dat verenigingen er iets mee gingen doen, maar de populariteit neemt wat af.”

Toch is vrouwenvoetbal voor beide clubs van onschatbare waarde. De Vries: “Die mix binnen de club is echt heel erg mooi. Vrouwen zorgen net weer voor een andere sfeer, dat is alleen maar leuk. Het is fijn dat we het nu allebei kunnen bieden. De afwisseling tussen mannen en vrouwen is van grote waarde. En als je ziet hoe veel plezier die meiden hebben, is dat alleen maar genieten.”

Daar kan Looijmans zich in vinden. “Dames brengen de vereniging gewoon heel veel dingen. Het is natuurlijk geweldig dat iedereen bij ons kan voetballen, maar je ziet ook dat ze heel erg betrokken zijn bij de vereniging. We hebben heel veel moeders die zijn gaan voetballen en nu van waarde zijn als vrijwilliger. Het is gewoon een bijzonder waardevolle verrijking voor ons”, aldus Looijmans. “Het geeft een andere dynamiek. Bij vrouwen gaat het net iets meer om plezier, je ziet dat het bij de mannen toch nog net iets meer om de prestatie draait. Maar ook vrouwen willen echt wel winnen, hoor.”

De samenwerking bevalt beide clubs uitstekend. “Ons DNA past goed bij elkaar, we liggen elkaar op bestuurlijk niveau goed”, aldus Looijmans, die uiteraard een goede band heeft met zijn collega-bestuursleden van de andere vereniging. “We lagen al snel op één lijn. Dat was ook wel noodzakelijk om samen te gaan werken.”

Eigenlijk verloopt de samenwerking na een korte aanpassingsperiode vlekkeloos. De verenigingen merken dat ze op het gebied van vrouwenvoetbal samen sterker staan dan alleen. Er is dan ook geen sprake van enorme rivaliteit tussen de verenigingen, merkt De Vries. “Natuurlijk is de cultuur wel wat anders bij de clubs, dat vergde acclimatisering. Maar je ziet wel wat vroeger ondenkbaar was, nu echt wordt omarmd. Die meiden hebben het gewoon hartstikke naar hun zin met elkaar, ook omdat ze elkaar vaak al kennen uit het dorp:, aldus de voorzitter van SCO. “Ook ons 45+-team traint nu samen met dat van Oosterhout. Zij werken eveneens samen omdat het wekelijks weer een puzzel was om een team op de been te brengen. Daarbuiten zal de rivaliteit vast wel blijven, dat is ook goed. We blijven echt wel aparte clubs. Maar nu hebben we hetzelfde doel, dat is het belangrijkste.”

SCO en VV Oosterhout hebben nu samen zo’n tweehonderd voetballende vrouwen, verdeeld over dertien teams. De clubs hebben een senioren-vrouwenelftal, een 30+-team en diverse jeugdelftallen voor meiden. Als het aan beide clubs ligt, komen daar de komende jaren nog veel nieuwe leden en elftallen bij. “We willen zeker weten groeien”, aldus Looijmans. “Wat je nu merkt, is dat er een enorm niveauverschil is. De teams blijven bij elkaar omdat het goede vriendinnen zijn, maar het is leuker als iedereen op haar eigen niveau kan spelen. Daarvoor zijn dus nieuwe leden nodig”, constateert de voorzitter van VV Oosterhout.

De Vries hoopt dat het ledenbestand bij de vrouwen snel gaat groeien. “We willen een functie voor de regio gaan vervullen. In Etten-Leur zijn ze gestopt met damesvoetbal, dat gebeurt omdat het een te klein gedeelte wordt waar te veel voor moet worden gedaan. Bij ons is nu alles goed geregeld. Wij willen in de regio écht de club worden waar alle meiden en vrouwen willen spelen. Waarom ze bij ons moeten komen? Omdat wij ze nu alle faciliteiten en een goede organisatie kunnen bieden.”

De samenwerking verloopt dus uitstekend, maar voorlopig zijn er geen plannen om volledig de handen ineen te slaan. Samen zouden de verenigingen ook bij de mannenelftallen een hoger niveau kunnen bereiken. De voorzitters zijn echter eensgezind. “Daar is nu geen sprake van”, aldus Looijmans. “We hebben allebei zo’n 900 leden, dus het zijn twee gezonde clubs. Je kunt het voor in de toekomst natuurlijk nooit helemaal uitsluiten, maar op dit moment is het niet aan de orde.”

SCO en VVO werken samen met de dames