Sta je met roodstand te boek als wanbetaler? En 4 andere vragen over nieuwe BKR-…

[ad_1]
Sta je met roodstand te boek als wanbetaler? En 4 andere vragen over nieuwe BKR-regels

Als je rood staat bij de bank, kun je binnenkort geregistreerd worden bij het BKR. Betekent dit dat je te boek komt te staan als wanbetaler? Radar beantwoordt vijf vragen over nieuwe regels van het BKR.

1. Wat verandert er op 1 december?
Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat vanaf 1 december kredieten eerder registreren. Waar voorheen alleen kredieten met een hoogte boven 500 euro werden geregistreerd geldt dat vanaf 1 december al voor kredieten van 250 euro of hoger. Ook ligt de grens niet meer bij een looptijd van drie maanden maar wordt een krediet van één maand al geregistreerd.

Het gaat om alle kredieten en leningen. Onder andere persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, creditcards, een hypotheekachterstand en ook roodstand.

2. Waarom verandert het BKR dit?
De wetgeving is onlangs aangepast. Kredieten van meer dan 250 euro met een looptijd langer dan 1 maand vallen sinds kort onder de Wet financieel toezicht (Wft). Het BKR wil met deze aanpassing het kredietstelsel dus weer op de actuele wetgeving aan laten sluiten.

Verder zegt het BKR dat er op deze manier eerder inzicht komt in het stapelen van (kleine) schulden waardoor mensen met schuldproblemen sneller geholpen kunnen worden.

3. Heeft deze registratie gevolgen voor je hypotheek?
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) kan een registratie betekenen dat mensen minder kunnen lenen. Vooral mensen die een maximale hypotheek willen afsluiten zullen dat merken.

Op de website van VEH is de volgende berekening te lezen: Iemand met een limiet van 500 euro kan op zijn betaalrekening vanaf 1 december ongeveer 2800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro.

4. Sta je met een roodstand nu te boek als wanbetaler?
Nee, zoals het BKR al aangeeft is de wijziging puur bedoeld om weer in de pas te lopen met de wetgeving en om op die manier eerder inzicht te krijgen in het stapelen van (kleine) schulden. Rood staan betekent dus niet dat je bij het BKR als wanbetaler te boek komt te staan.

Wel kan het gevolgen hebben bij het verkrijgen van een lening of krediet. Een kredietverstrekker zal op basis van registraties bij het BKR afwegen of je daadwerkelijk een krediet zal krijgen. Een roodstand kan dan, mogelijkerwijs, in je nadeel werken.

5. Hoe kan je de registratie van roodstand voorkomen?
Om rood te kunnen staan moet je een aanvraag indienen bij je bank, neem contact op met de bank om dit weer in te trekken. Onder de grens van 250 euro blijven heeft geen zin; als je bij je bank hebt aangegeven dat er überhaupt de mogelijkheid is tot rood staan op je betaalrekening, dan zal dit als een krediet bij het BKR worden aangemeld. De afspraak met je bank over de voorwaarden voor rood staan is leidend. Dus heb je met de bank afgesproken dat je maximaal 250 euro rood mag staan, dan krijg je geen registratie, maar ben je een hogere limiet overeengekomen, dan moet dit wel gemeld worden.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.