Liberaal café 20 oktober goed bezocht ‘Alles begint met ondernemerschap’ VVD n…

[ad_1]
Liberaal café 20 oktober goed bezocht

‘Alles begint met ondernemerschap’

VVD netwerk Oosterhout hield afgelopen donderdagavond in De Schout een liberaal café over ondernemerschap. Jan Harm Spijkervet van Holland Foodz en VVD Tweede Kamerlid Bas van ’t Wout werden bevraagd door Willem van Hooijdonk, die de rol van Twan Huys met verve vervulde.

Jan Harm Spijkervet werkte bij grote bedrijven als Red Band Venco en Campina. Toen hij in 2006 voor de keuze werd gesteld zijn loopbaan in Rusland voort te zetten, hield zijn jonge gezin hem in Nederland en volgde hij zijn droom (zijn eerste tip). Hij startte zijn eigen onderneming, eerst heel bescheiden later met een onstuimige groei door de overname van Rens Joosen Suikerwerken en een grote lollyproducent in het Limburgse Tegelen.

‘Ondernemerschap is prachtig, maar kies wel voor een wereld waarin je thuis bent’, hield hij zijn gehoor voor. Voor Jan Harm was dat de foodsector, in het bijzonder zuivel en zoetwaren. Net terug van de grootste Europese beurs op zijn vakgebied in Parijs, lichtte hij de keuze voor de naam Holland Foodz toe. ‘De hele wereld snapt die naam. Het gaat om een Hollands bedrijf en het is werkzaam in de foodsector. Op een beurs kun je dan direct ter zake komen.’

Bij de start koos Jan Harm voor een geenmansbedrijf. ‘Om zaken te doen met grote bedrijven als Albert Heijn is het belangrijk dat je de beste marketeers en de beste inkopers kunt inzetten. Die kun je natuurlijk niet in dienst hebben maar wel inhuren.’ Door de overnames is zijn bedrijf intussen wat meer een veelmanszaak geworden. Toch blijft Jan Harm zich concentreren op zaken waarin hij als ondernemer het verschil kan maken. Hij doet niets liever dan delegeren: ‘doe niet morgen wat je vandaag een ander kunt laten doen.’

‘Bedrijven bestaan gemiddeld 17 jaar’, doceerde hij. ‘Dat betekent dat je niet levenlang bij één baas kunt werken. Daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel. We ontkomen dus niet aan flexibele arbeidsovereenkomsten, die fatsoenlijk moeten zijn ingericht. Zo is het belangrijk dat werkgever en werknemer samen verantwoordelijkheid nemen voor bijscholing. Dat hoort onderdeel van het salaris te zijn.’

Bas van ’t Wout bezocht een keer een vergadering van de JOVD, daarna nog eens en zat toen ineens in het bestuur. Zo begon zijn loopbaan in de politiek vertelt hij schertsend. Nu Tweede Kamerlid, daarvoor lid van de gemeenteraad in Amsterdam en daarvoor onder meer politiek assistent voor toen nog staatssecretaris Rutte. Verruilde het appartement in het Amsterdamse IJburg voor een huis met tuin in Hoeven. In de vier jaar dat hij in de Kamer zit, toonde hij zich een ware vliegende keep. Eerst woordvoerder Zorg, toen Europa en nu Sociale Zaken. Bas verschafte zijn gehoor een inkijkje in boeiende maar vaak ook stroperige wereld van de politieke besluitvorming. Hij erkende dat de problematiek rond de ZZP’ers ook hem een doorn in het oog is. ‘Eerst waren ZZP’ers de oplossing en nu het probleem. Dat kan niet waar zijn.’ Hij toonde zich weinig enthousiast over het sociaal akkoord waarin vele partijen elkaar gevangen houden. Intussen blijft hij de ruimte zoeken om belemmeringen in het ondernemerschap op te ruimen. ‘Ooit waren ondernemers trots als hun bedrijf groeide en personeel in dienst moest nemen. Nu slaat de ondernemer de schrik om het hart vanwege de bureaucratie en de risico’s. Dat moet echt anders.’ Bas toonde zich niettemin optimistisch en pragmatisch. ‘Als een regeling niet werkt en bijschaven niet helpt, dan moet er gewoon iets anders komen.’

We kijken als VVD Oosterhout terug op een goed bezochte avond en zullen, zoals men verwacht van ons, weer snel een liberaal café organiseren. Mocht u een actueel thema in uw gedachten hebben, schroom dan niet dit kenbaar te maken aan ons.[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.