Brief over hulp bij het huishouden op de mat Oosterhout biedt weer hulp bij het…

[ad_1]
Brief over hulp bij het huishouden op de mat

Oosterhout biedt weer hulp bij het huishouden. Mensen die in 2014 en/of 2015 hulp bij het huishouden ontvingen via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) ontvangen deze week een persoonlijke brief met daarin informatie over het aanvragen van huishoudelijke hulp en compensatie.

Compensatie voor 2015 en/of 2016
Mensen die huishoudelijke hulp geregeld hebben vanaf het moment dat de gemeente daarmee was gestopt, kunnen voor de kosten gecompenseerd worden tot uiterlijk 1 juli 2016. In een persoonlijk gesprek moeten zij de gemaakte kosten kunnen aantonen. Als bewijsstukken kunnen gelden: bankafschriften, kwitanties, of een verklaring dat er betaald is. De maximale vergoeding per uur is € 21,50. Mochten er geen bewijsstukken overlegd kunnen worden, dan kan iemand gecompenseerd worden met tweemaal een schoonmaakdienst van vier uur. Voor compensatie kan tot en met 31 januari 2017 contact worden opgenomen met de gemeente. 

Hulp bij het huishouden
Er zijn drie situaties die kunnen gelden.  

Situatie 1: iemand ontvangt nu bijzondere bijstand voor hulp bij het huishouden
Eerder ontving diegene een brief met daarin het besluit dat hij of zij bijzondere bijstand ontvangt. In die brief staat ook een einddatum genoemd. Tot deze datum houdt iemand recht op bijzondere bijstand voor hulp in de huishouding.

Vóór 1 juli 2017 neemt een Wmo-consulent contact met diegene op. Tijdens een persoonlijk gesprek bij iemand thuis wordt de persoonlijke situatie besproken. Er wordt dan beoordeeld of – en zo ja, welke – ondersteuning iemand nodig heeft voor hulp bij het huishouden op grond van de Wmo. Het gesprek en de resultaten worden vastgelegd in een plan.  

Situatie 2: iemand ontvangt nu hulp bij het huishouden via de Wmo
Iemand heeft op dit moment (opnieuw) een indicatie voor hulp bij het huishouden via de Wmo. Het kan zijn dat diegene sinds 1 juli 2016 nog geen uitgebreid gesprek heeft gehad met een Wmo-consulent. Als dat zo is, zal er een herbeoordeling van de noodzaak voor ondersteuning hulp bij het huishouden nodig zijn.

Vóór 1 juli 2017 neemt een Wmo-consulent contact met diegene op. Tijdens een persoonlijk gesprek bij iemand thuis wordt alsnog de persoonlijke situatie besproken en wordt beoordeeld of – en zo ja, welke – ondersteuning iemand nodig hebt voor hulp bij het huishouden op grond van de Wmo. Het gesprek en de resultaten worden vastgelegd in een plan.

Situatie 3: iemand ontvangt nu geen hulp bij het huishouden via de gemeente
Iemand ontvangt op dit moment geen hulp bij het huishouden via de gemeente, maar hebt daar wel behoefte aan. Diegene kan hiervoor een verzoek indienen. Voorlopig kan dat verzoek bij de gemeente Oosterhout worden ingediend.

Keuze aanbieder
De gemeente Oosterhout heeft de levering van de hulp bij het huishouden aanbesteed. Vanaf 1 januari 2017 kunnen mensen uitsluitend gebruik maken van een aanbieder die door de gemeente is gecontracteerd.

Als de huidige aanbieder niet op de lijst van gecontracteerde aanbieders staat, zijn er twee mogelijkheden:

iemand kiest een andere aanbieder uit de lijst met de gecontracteerde aanbieders; òf
iemand kiest voor een persoonsgebonden budget (PGB) waarbij hij of zij een overeenkomst met de huidige ondersteuner afsluit. Zie voor meer informatie over PGB de website www.svb.nl.
Deze keuze wordt met de aanvrager besproken in het persoonlijk gesprek dat voor 1 juli 2017 gaat plaatsvinden. Het kan zijn dat iemand in de afgelopen paar maanden (dus sinds juli 2016) wel al een gesprek met een Wmo-consulent hebt gehad, maar zijn of haar aanbieder staat niet op de lijst. Diegene wordt dan vóór 1 juli 2017 door de gemeente benaderd om deze keuze nog te bespreken. Natuurlijk hoeft de aanvrager dit moment niet af te wachten en mag iemand zijn of haar keuze ook zelf aan de gemeente laten weten.

Bijdrage in de kosten
Voor hulp bij het huishouden via de Wmo moet de aanvrager een bijdrage in de kosten gaan betalen (voorheen de “eigen bijdrage”). De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van een aantal zaken. Meer informatie over deze bijdrage in de kosten is te vinden op www.cak.nl.[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.