Kinderen, jeugd en volwassenen geven een kerstconcert in de Oosterhoutse Basiliek

[ad_1]
Traditiegetrouw sluit de Stichting Ludens (www.stichtingludens.nl) het concertjaar af met een kerstconcert. Kinder- en Jeugdkoor van de Basiliek én de St. Laurentiuskerk van Dongen, samen met het grote St. Laurentius- en St. Jan’skoor geven samen een schitterend kerstconcert in de grote Basiliek van Oosterhout op zondag 11 december a.s. (aanvang: 15.00 uur/toegang gratis). Zij worden daarbij ondersteund door een ensemble van koper- en houtblazers én vocale solisten. Uiteraard speelt het bijzondere Maarschalkerweerd-orgel van de Basiliek weer een belangrijke rol in het concert.

Frans Bullens is als kerkmusicus verbonden aan de Koepelkerk van Dongen en aan de
St. Jansbasiliek van Oosterhout. Voor het kerstconcert in de Basiliek is het dus niet vreemd dat de koren van beide kerken worden samengevoegd tot een groot koor van bijna 70 zangers en zangeressen. Daarnaast komen ook het kinder- en jeugdkoor van de St. Laurentiuskerk én de zangertjes van St. Jan hun medewerking verlenen. Zo staan er dan velen op het podium, groot en klein. Ze worden begeleid door 4 koperblazers, fluit, fagot en pauken; en natuurlijk het bijzondere Maarschalkerweerdorgel van de Basiliek. Allemaal ingrediënten voor een sfeervolle kerstmiddag in de al even sfeervolle St. Jan.

Een kerstconcert met veel hoogtepunten, bijzondere koorzang, solozang, instrumentale muziek, orgelmuziek, gedichten én een eigentijds kerstverhaal. Een muzikale reis vanaf de 6de eeuw beginnend met de hymne ‘Puer natus in Bethlehem’ uitgevoerd door het Jeugdkoor, tot de spetterende bewerkingen van de kerstnowells uit de Engelse kerstkeuken van Sir David Willcocks. Maar ook samenzang door en voor alle aanwezigen met begeleiding van het bijzondere Maarschalkerweerd-orgel en de koperblazers. In alle talen: van het Latijnse Transeamus, via het Franse ‘Minuit Cretiens’, het Engelse ‘The first nowell’ het Amerikaanse ‘Away in a manger’ tot ons eigen Nederlandse ‘Nu sijt wellecome’. Daarnaast zingen de kinderen hun eigentijdse kerstliederen, o.a. van Joop Stokkermans.

Kerstmis is een drukke tijd voor de koren in onze kerken. Daarom is het goed om de kerstijd zo’n beetje te beginnen met dit mooie kerstconcert om te laten zien wat we allemaal ‘in huis’ hebben. En dat is heel wat! Natuurlijk zijn ook deze koren op zoek naar nieuwkomers, jong en oud. Weet dus dat u welkom bent in hun gelederen, welkom om mee te zingen, mee te vieren, te genieten van de warme sociale contacten die zo’n koor nu eenmaal heeft. Samen zet je je schouders onder iets moois en dat geeft veel voldoening. Voor de kinderen is het een leerproces, want in een kinderkoor steek je veel op over muziek, teksten, gevoel en sociale vaardigheid.

Een kerstconcert zoals een kerstconcert dient te zijn: afwisselend, bekend en onbekend, solo-, koor- en samenzang, vocaal en instrumentaal, oud en nieuw, uitbundig en ingetogen. Dat alles om te verhalen en te zingen dat de Redder geboren gaat worden. De mensheid heeft zich in al die eeuwen werkelijk uitputtend creatief getoond om dit wonder te bezingen!
De uitvoerenden zijn:
-Kinderkoren van St. Jan en St. Laurentius
-Jeugdkoor ‘Stars’
-Gemengd Koor St. Laurentius
-Gemengd Koor St. Jan
-organisten Jan Willems en Ton Stevens
-sopraan Ilse van Wuijckhuijse
-hout- en koperblazers en pauken
-o.l.v. Frans Bullens

Dát kunt u allemaal horen en zien op het Kerstconcert in de Basiliek op zondag 11 december om 15.00 uur. In het concert is geen pauze en het duurt tot ongeveer
16.15 uur. Het concert is helemaal gratis te bezoeken; er wordt dus geen entree geheven. Om de kosten te dekken is er wel een collecte.

Namens de Stichting Ludens en alle deelnemers van het kerstconcert Oosterhout: Welkom op het kerstconcert van de Basiliek![ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.