Taalmaatje worden? Vind je het leuk om met taal bezig te zijn en ben je geïnte…

[ad_1]
Taalmaatje worden?

Vind je het leuk om met taal bezig te zijn en ben je geïnteresseerd in mensen uit andere culturen? Misschien wil je wel taalmaatje worden!

Taal is overal om ons heen; door middel van taal kunnen we met elkaar communiceren en contact leggen. Maar wat als je de taal niet of onvoldoende beheerst? “Meedoen” in de maatschappij wordt dan vaak erg moeilijk; het is lastig om de dagelijkse zaken te regelen en contact met buurtgenoten te leggen, maar ook bij het vinden van vrijetijdsbesteding, werk of een opleiding.

Veel mensen die in Nederland zijn komen wonen hebben moeite met de Nederlandse taal en lopen dus tegen bovenstaande problemen aan. Om deze mensen te helpen is Surplus eind 2016 in samenwerking met Theek 5 en in opdracht van de gemeente gestart met het Taalmaatjesproject. In dit project koppelen we vrijwilligers aan statushouders die in 2016 in Oosterhout zijn komen wonen en die graag de Nederlandse taal willen leren.
Getrainde vrijwilligers en hulpvragers spreken wekelijks met elkaar af om samen in informele sfeer de taal te oefenen. Dit kan door samen de boeken in te duiken, maar juist ook door samen koffie te gaan drinken, te sporten of bijvoorbeeld boodschappen te doen. Gezellig samen op stap om intussen de taal te oefenen. Want taal leer je het beste door heel veel te oefenen met iemand die de taal goed beheerst.
Het uiteindelijke doel van het taalmaatjesproject is dat deze mensen, doordat ze de taal beter beheersen, zelfstandig mee kunnen doen in de maatschappij.

Vrijwilliger worden?
Ben je maatschappelijk betrokken, beheers je de Nederlandse taal goed en lijkt het je leuk om een anderstalige te helpen om de taal te leren dan kun je je aanmelden via: maud.bakx@surpluswelzijn.nl
Wij vragen vrijwilligers om zich minimaal 1 jaar voor ongeveer 2 uur per week aan het project te verbinden. Je krijgt een opleiding aangeboden waarin je handvatten krijgt om het vrijwilligerswerk goed en prettig te kunnen uitvoeren.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.