Beheersing Eikenprocessierups in Oosterhout

Beheersing Eikenprocessierups in Oosterhout

Bestrijding Eikenprocessierups
In de periode van mei tot en met september bestaat de kans dat de eikenprocessierups in de bomen zit. Bij aanraking van deze rups kan men jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen oplopen. De gemeente controleert en zorgt voor de bestrijding van de eikenprocessierups op gemeentegrond. Hiervoor voert de Nationale Bomenbank begin mei biologische bestrijding uit. In sommige gebieden kunnen zij geen biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken omdat daar beschermde dagvlinders leven. Als het nodig is, vindt in deze gebieden bestrijding plaats met een zuiginstallatie. Inwoners met een eigen perceel zijn zelf verantwoordelijk voor de controle en bestrijding van de eikenprocessierups in eigen bomen, zoals in de tuin.

Preventieve bestrijding vindt plaats aan:
Weststadweg
Innovatiepark
Distributieweg
Rondom basisschool Paulo Freire aan de Sperwerstraat
School Slotjesveld Biëncorf/SKO
Eikenlaan
Molenstraat
Leijsendwarsstraat
Heikant, Heikantsestraat, Hoogstraat
Kerkepad (Oosteind)
Kapucijnenhof
Wilhelminakanaal-Zuid
Europaweg en Eikdijk
Beneluxweg
Steenovensebaan
Mechelaarstraat
Hazenpad
Leijweg (Dorst)
Zwembad de Warande en Oosterhoutse Tennis Club
Terrein honkbalvereniging Twins
De gebieden met beschermde dagvlinders worden bepaald met behulp van de beheerkaarten bedreigde dagvlinders op de site van de Vlinderstichting.

Eikenprocessierups in eigen bomen
Indien u in uw eigen bomen (bomen op uw eigen grond) eikenprocessierupsen ziet, kunt u voor advies contact opnemen met het meldpunt op telefoonnummer 14 0162 of een melding doen via het meldingsformulier op www.oosterhout.nl De gemeente adviseert u dan welke deskundige bedrijven u kunt inhuren om de bestrijding uit te voeren; de kosten van bestrijding zijn wel voor eigen rekening.

De eikenprocessierups herkennen
De eikenprocessierups heeft een blauwgrijze rug en een groengrijze buik. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren en de kop is zwartbruin. De witte haren, ook wel brandharen genoemd, veroorzaken bij aanraking jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen die erg lijken op een allergische reactie. Een volgroeide rups kan ongeveer 3 cm lang zijn. De rupsen leven altijd in groepen.

Voorzorgsmaatregelen
Belangrijk is dat elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen, vervellingshuidjes en lege nesten, wordt vermeden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.