Floralia Tuin blijft behouden voor Oosterheide maatschappij De Floraliatuin bl…

[ad_1]
Floralia Tuin blijft behouden voor Oosterheide

maatschappij

De Floraliatuin blijft behouden voor de wijk Oosterheide. Het college van Burgemeester en wethouders heeft besloten om – als de gemeenteraad daarmee instemt – in de Floraliatuin voor de komende twee jaar een pilot voor WMO dagbesteding te starten. Wethouder Witte: “Floralia voor Oosterhout behouden en een plek creëren waar je je thuis kunt voelen, ongeacht of en vanuit welke sociale regeling je daar een beroep op wilt doen, dat willen we bereiken met dit voorstel aan de gemeenteraad. De schotten tussen de Participatiewet, Jeugdwet, WMO halen we weg net als de drempel van indicatiestelling. We verbinden de tuin, postduivenvereniging, wijkinitiatieven en professionele ondersteuning. Aan het palet aan dagbesteding in Oosterhout voegen we een nieuwe collectieve voorziening in het groen toe. Zo zetten we een volgende stap in het bieden van passende ondersteuning voor mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en deel blijven nemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt.”

Het college is voornemens om een zorgaanbieder samen met een groep cliënten en vrijwilligers het beheer en onderhoud over te laten nemen. Op deze manier ontstaat een mooie groene (!) aanvulling op het aanbod van dagbestedingslocatie in Oosterhout. Ook blijft de Floraliatuin behouden als een publiek toegankelijk park voor de wijk Oosterheide. De postduivenvereniging, die tevens op het terrein is gehuisvest, kan op de huidige locatie blijven zitten.

Het bestuur van de stichting Floralia heeft enige tijd geleden laten weten dat ze na vele tientallen jaren per 1 januari 2018 gaat stoppen. Meerdere gemeenteraadsfracties hebben aangegeven dat ze de tuin willen behouden. Ook bewoners van de wijk Oosterheide zijn, zoals blijkt uit een in maart jl. gehouden bewonersenquête, voor het behoud van de tuin als groene, openbaar toegankelijke voorziening.

Innovatie van dagbesteding
Doel van de pilot is om ervaringen op te doen met een nieuwe opzet van dagbesteding. Dagbesteding wordt op deze locatie als algemene voorziening georganiseerd. Dit betekent dat mensen niet eerst langs het sociaal wijkteam moeten voor een indicatie, maar gewoon kunnen deelnemen als ze de behoefte voelen. Met de pilot wil het college ervaren of op deze manier meer inwoners kunnen worden bereikt, met minder administratieve lasten en tegen een vooraf vastgesteld bedrag.

Co creatie met de wijk
Het open en wijkgerichte karakter van Floralia nieuwe stijl biedt daarnaast ruimte voor initiatiefnemers uit de wijk om op de locatie (binnen of buiten) activiteiten te organiseren. Naast het organiseren van activiteiten kunnen wijkbewoners straks ook meehelpen in de tuin. Denk aan zaaien, het opkweken van plantjes en snoeien. De zorgaanbieder zal als beheerder optreden en kijkt er naar uit om in co creatie met de wijk en verschillende initiatiefnemers activiteiten en wijkgerichte evenementen te organiseren. De Floraliatuin was in het evenementenbeleid al aangewezen als evenementenlocatie.

Als de raad in september instemt met het voorstel, dan wordt verder gesproken met de verschillende initiatiefnemers die zich in de afgelopen maanden hebben gemeld.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.