21 sept: start dementievriendelijk Oosterhout Op Wereld Alzheimerdag, 21 septem…

[ad_1]
21 sept: start dementievriendelijk Oosterhout

Op Wereld Alzheimerdag, 21 september, zijn alle Oosterhouters welkom bij de startbijeenkomst Dementievriendelijk Oosterhout. In dit project werken gemeente en partners samen om het leven van mensen met dementie (en hun omgeving) aangenamer te maken. Daarbij is de kennis en ervaring van Oosterhouters onmisbaar. Daarom geeft wethouder Witte tijdens de bijeenkomst het startsein voor de City Challenge, een ideeënwedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen. Voor de beste ideeën is er €15.000,- prijzengeld/uitvoeringsbudget beschikbaar. Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via m.rummens@oosterhout.nl.

De startbijeenkomst van Dementievriendelijk Oosterhout vindt plaats van 15.00 – 17.30 uur (inloop vanaf 14.30 uur) bij BOCK (Paterserf 10, 4904 AR Oosterhout). Tijdens de bijeenkomst wordt de film TIJDLOOS vertoond, een documentair portret over de Oosterhoutse kunstenaar Piet Hohmann, zijn kunstwerken en zijn dementie. De makers Wilma Rekkers en Juul Langenberg worden na afloop geïnterviewd.

Tijdens de bijeenkomst zullen de juryleden van de City Challenge hun visie geven op het thema dementie. Dit zijn een Oosterhoutse met dementie en haar mantelzorger, lector John Dierx (Avans hogeschool) en wethouder Marian Witte. Middels de City Challenge gaat de gemeente de komende maanden op zoek naar oplossingen om het leven van mensen met dementie (en hun omgeving) aangenamer te maken. Voor deze ideeënwedstrijd is er € 15.000,- prijzengeld/uitvoeringsbudget beschikbaar.

Het landelijke platform City Challenges is voor de gemeente een nieuwe manier om de denkkracht van alle Oosterhouters en geïnteresseerden buiten de gemeentegrens te benutten om maatschappelijke thema’s aan te pakken. Tot 11 november kunnen inwoners, ondernemers, studenten, organisaties en andere geïnteresseerden hun voorstel indienen om in aanmerking te komen voor uitvoering van hun idee en het prijzengeld. Alle informatie is beschikbaar op www.citychallenges.nl.

Dementie
Het aantal mensen met dementie groeit landelijk. Het percentage mensen met dementie in Oosterhout dat thuis woont neemt toe en daarmee groeit ook het aantal mantelzorgers. Steeds vaker worden we in de samenleving dus geconfronteerd met mensen met dementie en verward gedrag. Vaak weten we niet hoe hier mee om te gaan. Landelijk en provinciaal is de beweging dementievriendelijke gemeenschap enkele jaren geleden gestart. Oosterhout sloot zich daar begin 2017 bij aan.

Dementievriendelijk Oosterhout
Ketenzorg Dementie Oosterhout (Thebe, Volckaert, Surplus Welzijn, Sociaal Wijkteam Oosterhout, Zorgboerderij Levensvreugde en Indigo), gemeente Oosterhout en de ouderenbonden maken samen werk van Dementievriendelijk Oosterhout. De City Challenge is de tweede activiteit in het kader van Dementievriendelijk Oosterhout. De eerste activiteit bestaat uit de training voor bijv. winkelpersoneel, verenigingen of buurtbeheerteams over hoe om te gaan met mensen met dementie. Inmiddels zijn er twaalf trainingen gegeven of gepland. Op 5 oktober vindt een open training plaats voor individuen die mee willen doen. Inschrijven hiervoor kan via www.theek5.nl. Organisaties die een groepstraining willen voor hun medewerkers of leden, kunnen zich melden via communicatie@oosterhout.nl.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.