OOSTERHOUTSE IN FINALE ‘PIMP DE TROONREDE!’ Effentleerlinge Roos Janssen (14) i…

[ad_1]
OOSTERHOUTSE IN FINALE ‘PIMP DE TROONREDE!’

Effentleerlinge Roos Janssen (14) is doorgedrongen tot de finale van de landelijke wedstrijd ‘Pimp de Troonrede’, georganiseerd door ProDemos. De Oosterhoutse tiener zal maandag tijdens de finale in Den Haag in haar troonrede voorstellen dat kinderen in scheidingszaken ook een advocaat toegewezen kunnen krijgen.

ProDemos organiseert jaarlijks tegenover het Binnenhof de wedstrijd Pimp de Troonrede waar jongeren de kans krijgen hun plannen voor het land te presenteren. De Tienerpartij op de Effent Mavo doet daar dit jaar voor het eerst aan mee. De ingezonden troonrede van Roos Janssen is met vier anderen gekozen uit in totaal 86 inzendingen uit het hele land.

Roos Janssen: ‘Bij een scheiding van de ouders probeer je in goed overleg met elkaar tot afspraken te komen over bij je wie je gaat wonen en wat de omgangsregeling wordt. Dat heeft natuurlijk de voorkeur. Maar het kan voorkomen dat de ouders en het kind hierover oneens zijn met elkaar. Het kind heeft dan het nakijken, hoezeer iedereen ook zegt dat het belang van het kind voorop moet staan. Dat klopt niet en daarom dit voorstel.’

Met hulp van de andere leden van de Tienerpartij heeft ze ook uitgezocht hoe wettelijk de dingen geregeld zijn. Roos: ‘In het strafrecht en het bestuursrecht heeft de minderjarige tiener wel het recht om een proces aan te spannen, dus waarom ook niet in het civiel recht waar dit soort zaken onder vallen. Tieners worden steeds mondiger en daar moet je de wet op aanpassen.’

Een jury onder leiding van oud-Kamervoorzitter Jetlje van Nieuwenhoven zal maandag na ieders voordracht de winnaar bekendmaken. Deze krijgt bovendien gelegenheid om met Tweede Kamerleden hierover te praten.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.