#OVOZ op glad ijs te gast bij de Ijsmarkt Het was zaterdagmiddag 30 december e…

[ad_1]
#OVOZ op glad ijs te gast bij de Ijsmarkt

Het was zaterdagmiddag 30 december een drukte van jewelste op de Oosterhoutse IJsmarkt. Honderden mensen bezetten de ijsvloer. In het horecagedeelte was het heerlijk warm. En daar was de ORTS te gast met haar zaterdagmiddag live radiomagazine OosterhoutVandaag op Zaterdag.
Net als vorig jaar keken Lia Ligtenberg en Peter de Hoogh met een verscheidenheid aan gasten terug op 2017. Ook de wensen en ambities voor 2018 komen aan bod.
Als eerste gasten verschenen voor de microfoon de gastheren van de middag Ijsmarkt voorzitter Chretien Brandt en programmeur Boy Neomagus. Zij vertelden dolenthousiast over de succesvolle activiteiten die al hadden plaats gevonden en nog gaan plaatsvinden. Zo vertelde Boy over het waanzinnige optreden dat Pineapple Madness vrijdagavond 29 december op de Ijsmarkt verzorgden. “De tent was te klein en het dak ging eraf!”, aldus een glunderende Neomagus.

Daarna schoven Theo Peeters van Bibliotheek Theek 5, Joost de Jongh en Leonie Heemskerk van Vestzaktheater De Schelleboom en Casper van Aggelen van Stichting BOCK aan tafel.
Het werd een gesprek over hoe je jezelf kunt onderscheiden als organisatie. Hoe je door uit te reiken naar je collega’s tot heel mooie dingen kunt komen als het gaat om cultuur en educatie.
Op de vraag waar Cas het meest trots op was kon hij oprecht niet kiezen. Het 365+1 project zette BOCK landelijk op de kaart. Festival EastwoodBock mag je gerust een eclatant succes noemen maar het meest aangrijpende was voor Cas het document dat is gemaakt voor en over Piet Hohmann, kunstenaar en BOCK’er van het eerste uur.
Theo Peeters sprak de hoop uit dat zijn organisatie zo laagdrempelig gaat worden dat iedereen, met name taalarme mensen, kan genieten van lezen. Zijn favoriete boek van 2017? Daar hoefde Theo nog geen halve seconde over na te denken: Selma van Carolijn Visser. Een indringend leesadvies.
En Theater de Schelleboom, dat gaat er in 2018 voor zorgen dat zij nog bekender worden in Oosterhout zodat nog meer mensen verrast kunnen worden door mooie voorstellingen in dat mooie, unieke Oosterhoutse theater.

Daarna tijd voor de mensen die voor al die leuke activiteiten in Oosterhout zorgen. Zo vertelde Arnoud Kastelijns, organisator van Oosterhout LIVE en het Oktoberfeest dat er wellicht een hele mooie verrassing komt bij de 10de editie van Oosterhout Live . Maar een tipje van de sluier wilde Kastelijns nog niet oplichten. Wel bleek dat Kastelijns erg veel gaat inzetten om Oosterhout nog warmer te krijgen voor het Oktoberfeest in Oosterhout.”Meer Oosterhouters moeten de weg naar de biertent in Oosterhout gaan vinden!”
Rene van Bijnen kwam vertellen over de “vervanger” van het “Kaokelen”. Dit jaar vindt het klapperen plaats in café de Stapmolen. Iets anders van opzet en wat meer voorstellingen. Van Bijnen vertelt: “in de Stapmolen passen nu eenmaal minder mensen dan vroeger in de Kloek”. Ook start men met online kaartverkoop.
Joost Mutsaers van het Parkfeest Oosterhout keek terug op een succesvolle editie in 2017. drie dagen heerlijk weer en erg leuke optredens. Op de vrijwilligersavond van het parkfeest worden binnenkort dan ook weer een aantal goede doelen rijkelijk beloond met een cheque. Joost liet zich ontvallen dat de eerste nieuwe namen voor editie 2018 al bekend waren bij de organisatie. Een primeur voor #Ovoz zat er niet in, aldus een discrete Mutsaers.
Voor Jan Trapman van de Oosterhoutse Nieuwjaarsrevue 2018 stond een spoedtransport gereed om hem direct na het gesprek weer met lichtsnelheid naar theater de Bussel te vervoeren. De mensen van de nieuwjaarsrevue zitten namelijk volop in de periode van kostuumdoorpassingen, doorlopen en generale repetities! Kortom hartstikke druk zodat in het nieuwe jaar een weergaloze revue opgevoerd kan worden. En het belooft een feest te worden. Mensen die dat feest mee willen vieren moeten opschieten met kaarten bestellen bij theater de Bussel.
Jack Erlings van O.C.S. de Smulnarren kwam vertellen dat er ook in 2018 volop carnaval gevierd gaat worden in Oosterhout. Er staan weer allerlei leutige en gezellige feesten op de Kaaiendonkse kalender. “Voor iedere leeftijd een passend carnaval”, aldus Erlings

Het tweede uur begon met een soort van goedmaker. Peter de Kock had de uitzending van vorig jaar geturfd op de woorden “bruisende binnenstad” en “Oosterheide”. Het gebrek aan Oosterheide leverde een fraaie blog op. Daarom een heel blok over Oosterheide, dachten de samenstellers. Ook zaten Jo van Beek en Kees de Kok van de Verrijzeniskerk aan tafel. Later schoof gelukkig nog wijkagent Aad van Wensen nog aan.
Het werd een gesprek met als rode draad ontmoeten en verbinden.
Zo zorgen de vrijwilligers van de Kerk er voor dat mensen elkaar op een laagdrempelige wijze kunnen ontmoeten. Kees typeert de gemeenschap van de Verrijzeniskerk als erg hecht. Peter de Kock gaf aan het zo bijzonder te vinden dat de kerk zoveel meer doet dan diensten verzorgen. Het maakt niet uit waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Of dat nu in de Bunthoef, de kerk of bij de Huiskamer op Zuiderhout is. “Ontmoeten draagt bij aan positiviteit in de wijk”, aldus Peter. En de Kock vindt dat er heel snel statiegeld moet komen op kleine blikjes en flesjes. Dat scheelt een heleboel troep!
Wijkagent van Wensen deed een oproep aan de inwoners van Oosterheide en Oosterhout om met elkaar te zorgen voor positieve veiligheid.
In het laatste blok van deze editie van #Ovoz zaten sportbestuurders en bestuurders van mooie initiatieven.
Paul Borger van het TICOhuis, Rene van Ommeren van Inloophuis Poppy’s, Richard van Dijck van hockeyclub MHC De Warande, André Aarts van ATV Scorpio en Niek De Jongh van Irene ’58 waren de gasten. Het verband tussen deze gasten bleek tijdens het gesprek. Wederzijds bleken zij van elkaars expertise.
Irene58 kreeg in begin 2017 de beschikking over een mooi kunstgrasveld. De Jongh vertelde dat sindsdien de continuïteit voor de trainingen gigantisch verbeterd zijn. “Zelden hoeft er nog maar afgelast te worden”, aldus de voetbal voorzitter. Wel gaf hij aan zich zorgen te maken over de teruglopende bereidheid tot vrijwilligerswerk binnen de voetbalclub. “Hier moeten we als club echt iets mee!”, aldus Niek. Richard van Dijck herkent zich in de woorden van de Jongh. “Bij onze hockeyclub staan ouders ook niet echt te springen om vrijwillige taken te vervullen”. André Aarts van Scorpio ziet haar bestand van vrijwilligers ook wat vergrijzen. Scorpio wordt op de wekelijkse klussenochtend tegenwoordig bijgestaan door bewoners van een zorginstelling.
Paul Borger van het TICOHUIS kon zich heel goed voorstellen dat de jongeren die het TICOHuis gaan bevolken, straks gebruik gaan maken van de sportfaciliteiten van Oosterhoutse clubs. De woonvoorziening voor jong volwassenen met een beperking opent in februari 2018 haar deuren. En ondanks alle fantastische initiatieven die in Oosterhout zijn ontplooid om het TICOHUIS te steunen, blijven financiële bijdragen zeer welkom, aldus voorzitter Paul Borger.
Ook Rene van Ommeren kijkt tevreden terug op 2017. Rene begint met het maken van een diepe buiging naar al die vrijwilligers die het inloophuis mogelijk maken. Hierdoor kunnen mensen die direct en indirect zijn geraakt door kanker terecht in het inloophuis. En dat er behoefte is aan een plek waar activiteiten of gewoon een luisterend oor, blijkt wel uit de bezoekerscijfers. Mooie herinneringen heeft aan de recent gehouden lichtjesavond op begraafplaats de Leyenakkers. “Zo warm, zo intiem en intens”, aldus van Ommeren.

Samen met hun gasten trokken presentatoren Lia en Peter de volgende conclusie: ondanks zo nu en dan gedoe was het een mooi jaar! Volgend jaar weer!

De techniek werd deze uitzending verzorgd door Martin Veenstra, Jacco van der Put en Jan van der Elshout. Wim Christ zorgde voor de gasten en “onze” Henny Brandt zorgde voor een topijsbaan.

De uitzending is terug te beluisteren via de website van de ORTS.

[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.