Verklaring gemeenteraad over terugtreden burgemees…

[ad_1]
Verklaring gemeenteraad over terugtreden burgemeester
31-01-2018

De fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad hebben op vrijdag 26 januari op het provinciehuis kennis genomen van het plotselinge vertrek van burgemeester Huisman. In een persoonlijke verklaring geeft hij aan dit besluit te hebben genomen wegens incidenten die zich hebben voorgedaan op de gemeentelijke kerstborrel van 20 december 2017. Een combinatie van overmatig drankgebruik tijdens piketdienst en ‘grensoverschrijdend gedrag’ heeft hem tot dit besluit bewogen.

De gemeenteraad van Oosterhout is enorm geschrokken van de feiten die geleid hebben tot het plotselinge terugtreden van de burgemeester. Dit bericht kwam voor ons als een volslagen verrassing en roept natuurlijk veel vragen op. Op dinsdagavond 30 januari hebben het college en de gemeentesecretaris de gebeurtenissen die tot het ontslag hebben geleid nader toegelicht. Een gebeurtenis die vraagt om een verklaring vanuit de raad.

Respect
Het ‘grensoverschrijdend gedrag’ betreft ongewenste aanrakingen van meerdere medewerksters van de gemeente Oosterhout. Wij hebben er veel respect voor dat deze vrouwen deze vervelende ervaringen hebben gedeeld. Dat moet voor hen niet gemakkelijk geweest zijn en het is spijtig dat zij geen veilige werkomgeving hebben ervaren.

Naast dit ongewenste gedrag is er sprake van overmatig alcoholgebruik tijdens piketdienst, wat indruist tegen alle afspraken die er bestaan over de rol van de burgemeester tijdens crises en rampen. Deze signalen hebben geleid tot een onderzoek naar de verklaringen van medewerkers die te maken hebben gekregen met ongewenst gedrag. Daarmee geconfronteerd heeft dat tot de enige conclusie geleid die de burgemeester kon trekken: het indienen van zijn ontslag.

Controlerende taak
De raad vindt dat gemeentebestuurders van onbesproken gedrag dienen te zijn en dat geldt zeer zeker ook voor de burgemeester. Dat is nu niet gebleken en met het vertrek van de burgemeester is de enige juiste stap gezet.

De raad kan niets met geruchten en kan alleen in actie komen op basis van harde feiten.
De gemeenteraad zal de komende weken onderzoeken hoe zij hun controlerende taak, ook in dit opzicht, goed kan verrichten.

De raad begrijpt dat bewoners van Oosterhout teleurgesteld zijn in het bestuur van de stad. Wij roepen bewoners vaak op om samen met ons de stad te maken en beseffen dat de geloofwaardigheid van die ambities een knauw heeft gekregen. Wij willen samen met de inwoners graag die draad weer op kunnen pakken.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.