VoorleesExpress en CoderDojo Knallende opening in …

[ad_1]
VoorleesExpress en CoderDojo
Knallende opening in activiteitencentrum De Bunthoef

Vorige week vond de feestelijke opening plaats van de VoorleesExpress en CoderDojo. Wethouder Mark Vissers verrichte de officiële opening. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met deze twee projecten behorend bij de Brede Buurt.

Binnen het programma de Brede Buurt wordt een diversiteit aan activiteiten opgezet. Ook Bibliotheek Theek 5 werkt mee aan dit wijkgericht en stedelijk programma. Samenwerkingspartners binnen de Brede Buurt zijn Delta, h19, moove, PCPO, Surplus Welzijn, Gemeente Oosterhout en SKO.

Inspiratiebron
Gisela Goos, programmamaker Theek 5, opent de bijeenkomst. Zij vertelt over projecten waar Theek 5 in Oosterhout bij betrokken is. Maar vooral over het aandeel van de vele vrijwilligers in deze projecten. Margo van Breugel, consulent Theek 5, geeft uitleg over de VoorleesExpress en John van Haaften vertelt meer over CoderDojo. Daarna het woord aan wethouder Mark Vissers. Hij vertelt hoe hij in zijn jeugd in aanraking is gekomen met boeken. Een enthousiaste leraar en het juiste boek waren zijn inspiratie. ‘Mooi hoe één persoon je zo kan raken en je daarmee aan het lezen krijgt. Hopelijk zijn de vrijwilligers van de Voorleesexpress ook die inspiratiebron. Al wordt van de hele groep kinderen, maar één persoon een blijvende lezen, dan is je doel al bereikt.’ En ook de CoderDojo ziet Vissers helemaal zitten. ‘De technische computerkennis die de jeugd nu al bezit. Mooi om dat via de CoderDojo verder uit te breiden met programmeren.’

Knallende opening
Dan is het tijd voor de officiële opening en die mag knallend zijn. Een confettikanon wordt tevoorschijn gehaald. Wethouder Vissers en T’yanna laten het kanon samen knallen en met de neerdwarrelende confetti zijn twee mooie projecten officieel van start gegaan.

Voorleesexpress
De VoorleesExpress is een landelijk initiatief, waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling en verrijkt de taalomgeving van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die deelnemen aan de VoorleesExpress beter presteren op taalvaardigheid zoals boekoriëntatie, begrijpend lezen en woordenschat. Ook is de taalomgeving in huis verrijkt. Zo hebben ouders meer plezier in voorlezen en zien ze het belang van lezen meer. Het aantal bibliotheekbezoeken is toegenomen en de kinderen kijken vaker en langer in boeken. In Oosterhout start de VoorleesExpress met 20 vrijwilligers en 21 gezinnen in de wijken Slotjes en Oosterheide. Dit traject loopt 20 weken, daarna gaan de vrijwilligers bij nieuwe gezinnen aan de slag.

CoderDojo
Bij de CoderDojo bij Kindcentrum De Ontdekking en Obs de Kameleon kunnen kinderen tussen de 9 en 13 jaar gratis leren programmeren. Laten robots, techniek en games jouw hart sneller kloppen? Kom dan naar de CoderDojo. Bouw aan websites of apps en leer hoe je een robot laat doen wat jij wilt. Er worden niet alleen games gemaakt, maar natuurlijk ook gespeeld. Kom naar de CoderDojo en ontmoet andere kinderen die ook van programmeren houden en deel je kennis. De CoderDojo wordt maandelijks georganiseerd op woensdagmiddag van 15.00-16.30 uur. De volgende data zijn 7 maart en 11 april. Meer informatie en aanmelden via www.theek5.nl/coderdojo.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.