Aanleg fietspad Oosterhout-Dorst van start Veilig…

[ad_1]
Aanleg fietspad Oosterhout-Dorst van start

Veilig tweerichtingenfietspad door de bossen van Dorst

Walther Hoosemans (fractievoorzitter Gemeentebelangen), Wethouder Vissers en Jelka Both van Staatsbosbeheer slaan het eerste paaltje voor de aanleg van een veilige fietsverbinding van Oosterhout naar Dorst
In Dorst ligt er een jarenlange wens van een veilig fietspad naar Oosterhout. Op woensdag 7 februari maakten Mark Vissers (wethouder Verkeer, gemeente Oosterhout) en Jelka Both (gebiedsmanager Staatsbosbeheer) een start met de aanleg van dit langverwachte fietspad door de bossen van Dorst.

Eind februari 2018 wordt gestart met het kappen van de bomen. Naar verwachting is het fietspad gereed na de zomer. Wethouder Mark Vissers: “Om voortgang te behouden moeten we op tijd beginnen. Bomen kappen moet voor het begin van het broedseizoen. Dan houden we het even rustig om de natuur z’n gang te laten gaan en vanaf april kunnen we beginnen met de daadwerkelijke aanleg van het fietspad.”

Natuur
Het fietspad krijgt een lengte van ongeveer 2,5 kilometer. Vanuit Oosterhout ligt het fietspad aan de rechterkant van de Hoevestraat en de Wethouder Van Dijklaan. Omdat er zo veel mogelijk bomen worden behouden, meandert het fietspad door het bos, langs deze wegen.

Hoewel er getracht is om zo veel mogelijk natuur te sparen, is bomenkap helaas onvermijdelijk. De natuurcompensatie wordt gerealiseerd op twee hectare aan de Domeinweg in Oosterhout. Daarnaast wordt een extra stukje natuur aangelegd op een landbouwperceel langs de Hoevestraat. Over de natuurvriendelijke aanleg van het fietspad en de natuurcompensatie is goed overleg gevoerd met de Milieuvereniging Oosterhout en IVN Mark en Donge.

Staatsbosbeheer werkt mee aan de realisatie van het fietspad door het verkopen en in erfpacht uitgeven van een strook bos. Volgens Jelka Both van Staatsbosbeheer zijn de werkzaamheden door het bosgebied door de gemeente zorgvuldig voorbereid. “De zorg voor natuur en duurzaamheid stond hierbij centraal,” zegt ze.

Veiligheid
Het fietspad wordt voorzien van amberkleurige, vleermuisvriendelijke verlichting, die in de donkere uren gedimd wordt. Als er een fietser aan komt zal de lichtsterkte omhoog gaan.

Tussen Kalix Berna en het viaduct over de A27 is te weinig ruimte voor een vrij liggend fietspad. Hier komen rode fietsstroken. Langs de Wethouder van Dijklaan en de Hoevestraat komen snelheidsremmers voor het gemotoriseerd verkeer. De kruising van die wegen met de Ketenbaan wordt opnieuw ingericht zodat ook hier de verkeersveiligheid wordt verbeterd.

Kosten
In totaal (inclusief grondaankoop en natuurcompensatie) wordt er zo’n € 1,8 miljoen geïnvesteerd in de realisering van dit fietspad. De aanleg wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.