Gemeente Oosterhout wil huurcontract Speelgoed- en…

[ad_1]
Gemeente Oosterhout wil huurcontract
Speelgoed- en Carnavalsmuseum ontbinden

Na ruim anderhalf jaar praten over de plannen en bezuinigingen, is het bestuur van het Speelgoedmuseum totaal overvallen door het besluit van het college om per eind april 2018 het huurcontract van aan de Zandheuvel op te zeggen. Hiermee wil de gemeente de deur openzetten om over twee jaar de koppeling tussen de huur en de even hoge subsidie los te laten. Daarnaast wil de gemeente fors hakken in de exploitatiesubsidie; de huidige exploitatiesubsidie van ruim € 14.500 wil men in 2 jaar geheel afbouwen en daarnaast ligt het in de bedoeling dat het museum ruim € 7.000 van de huur zelf gaat ophoesten.
Daarnaast wil de gemeente de komende 2 jaar elk half jaar gaan evalueren en pas over 2 jaar een echt besluit nemen hoe men verder wil gaan met het museum. Als klap op de vuurpijl dient het museum aan allerlei nieuwe, door de gemeente gestelde voorwaarden te voldoen die in het hele voortraject nooit eerder aan de orde zijn geweest.
Het bestuur en managementteam vinden dit een onwerkbare situatie. In een eigen voorstel opteren zij voor afspraken voor minimaal vijf jaar, ingaande per 2018 om de plannen en ambities te kunnen waarmaken en niet terug te vallen in een periode van langdurende onzekerheid.
Het museum zet grote vraagtekens bij dit onverwacht en ongekend harde pakket aan maatregelen, terwijl het museum het bijzonder goed doet in de afgelopen jaren. Met ruim 13.000 bezoekers werd afgelopen jaar wederom een bezoekersrecord gevestigd, de financiële dekkingsgraad is ongekend hoog en het museum wordt bij de bezoeker bijzonder goed gewaardeerd. Daarnaast speelt het museum een belangrijke educatieve rol en blijkt meer dan de helft van het bezoek afkomstig te zijn van toeristen van (ver) buiten de regio. En dat alles met een organisatie die 100% op vrijwilligers draait en dus geen enkele medewerker op de loonlijst heeft staan. Een unieke situatie waar Oosterhout heel trots op zou moeten zijn.
Het museum snapt dat er bezuinigd moet worden en heeft aangegeven dat met hulp van de gemeente het verlies van de huidige exploitatiesubsidie van € 14.500 opgevangen kan worden in 2 jaar. Ook wil men best duidelijke en heldere afspraken maken over doelstellingen en criteria waaraan men moet voldoen, zolang deze aansluiten bij de functies van een museum.
Maar het draconische maatregelenpakket zoals het er nu ligt betekent in feite dat de gemeente af wil van het museum. De reden hiervoor blijft in nevelen gehuld: moet de weg wellicht vrijgemaakt worden voor sloop van het pand en de realisering van een ‘fraai modern appartementenblok’ midden in deze gezellige historische buurt?
De gemeenteraad moet in haar vergadering van dinsdag 27 februari een besluit nemen over het voorliggende collegebesluit. De museummedewerkers buigen zich intussen over acties die ze nog kunnen ondernemen.[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.