Uitzending KRO-NCRV over Toekomstplan van Sint-Cat…

[ad_1]
Uitzending KRO-NCRV over Toekomstplan van Sint-Catharinadal

Aanstaande dinsdag 20 maart om 16.20 uur zendt de KRO-NCRV op NPO 2 een documentaire uit over Sint-Catharinadal. De uitzending is in het kader van Roderick Zoekt Licht – Hoopvolle verhalen uit de samenleving. Het programma is gemaakt door cameraman en regisseur Gerald van Bronkhorst met medewerking van Marc Duijsings. Presentatie: Roderick Vonhögen.

In de reportage is het ontstaan van Wijngoed Sint-Catharinadal gevolgd gedurende vier seizoenen en maakt de kijker kennis met de Zusters van Sint-Catharinadal in alle hoop en twijfel die elke grote verandering met zich meebrengt.

Gerald van Bronkhorst vat de inhoud van de documentaire als volgt samen.
Bijna elke kloostergemeenschap in Nederland worstelt in deze tijd met twee grote vragen: hoe vinden we jonge mensen die het voortbestaan van de gemeenschap veilig kunnen stellen en waar halen we het geld vandaan om het klooster draaiende te houden?
Om hun eeuwenoude klooster te behouden zijn de Zusters Norbertinessen in Oosterhout professioneel wijn gaan verbouwen. Vorig jaar openden zij na een bouwproces van jaren een wijngaard van maar liefst 7,5 hectare, een wijnproeflokaal, een winkel en een gastenverblijf. Het betreft een miljoeneninvestering die de zusters, niet gewend aan veel onrust rond hun klooster, veel stress en slapeloze nachten bezorgde.
De kloosterorde, die sinds 1271 bestaat en die sinds 1647 op het landgoed Sint-Catharinadal woont, voorzag tot voor kort in haar onderhoud met het restaureren van oude boeken en met een kleinschalig boerenbedrijf. Door het uitblijven van opdrachten, maar vooral door veroudering van de gemeenschap, kwam het voortbestaan van Sint-Catharinadal in gevaar.
Na de eerste geslaagde oogst in het najaar van 2017 kwam er een voorlopig einde aan een voor de zusters zenuwslopend proces waarin de besloten kloostergemeenschap van 17 zusters veranderde in een dynamisch wijnbedrijf dat met hulp van veel vrijwilligers uit Oosterhout en omgeving wordt gerund.
Of dit alles ook jongere vrouwen met een roeping voor het klooster aantrekt moet nog blijken, maar de deuren naar de buitenwereld zijn door de zusters in elk geval wijd open gezet.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.