Groen Links valt buiten de boot Persverklaring Gr…

[ad_1]
Groen Links valt buiten de boot

Persverklaring Groen Links over de stand van zaken coalitiebesprekingen

Vandaag is GroenLinks door Marian Witte telefonisch geïnformeerd over de uitkomst van de gesprekken die Gemeentebelangen als grootste partij gevoerd heeft met de andere partijen die in de Oosterhoutse gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Deze uitkomst is dat Gemeentebelangen, VVD en CDA een nieuwe coalitie gaan vormen.

GroenLinks betreurt het dat er nu een coalitie komt waar wij, als een van de twee grote winnaars van de verkiezingen, geen deel van uitmaken. Wij waren klaar om verantwoordelijkheid te nemen om Oosterhout groener, socialer en duurzamer te maken.

In de coalitiebesprekingen heeft GroenLinks daarom ingezet op:

● Het belang van duurzaamheid en de aankomende energietransitie;
● De uitdaging om met krimpende budgetten bij het Sociaal Domein de zorggelden zoveel mogelijk direct bij de mensen terecht te laten komen, zodat bezuinigingen beperkt kunnen worden;
● Het behoud van het parkeerfonds en het oplossen van de verkeersproblemen aan de westzijde van Oosterhout zonder de aanleg van een westelijke rondweg;
● Het onverminderd doorgaan met het huidige programma voor de Oosterhoutse binnenstad;
● Het betrekken van inwoners als een rode draad door al het gemeentelijk handelen te laten lopen.

Voor wat betreft de mogelijke coalities heeft GroenLinks aangegeven de voorkeur te hebben voor een coalitie met Gemeentebelangen, GroenLinks en CDA. Deze coalitie is naar onze mening het beste in staat om aan de slag te gaan met de uitdagingen waar Oosterhout op het gebied van duurzaamheid, sociaal domein en binnenstad mee te maken krijgt. Daarnaast doet deze coalitie ook het meeste recht aan de verkiezingsuitslag, waarbij door de Oosterhouter is gekozen voor een sociaal beleid.

Bij een coalitie met Gemeentebelangen, VVD en GroenLinks zijn er naar onze mening meer inhoudelijke verschillen. Ook voor deze coalitie staat GroenLinks open, waarbij we wel hebben voorgesteld om eerst in een soort tussenronde af te gaan tasten wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

GroenLinks heeft dus aangegeven deel uit te willen gaan maken van het bestuur van Oosterhout. Daarbij hoort de bereidheid tot het sluiten van compromissen en het maken van moeilijke keuzes wanneer die noodzakelijk zijn. Wij hebben geen blokkades opgeworpen richting mogelijke coalitiepartijen.

Wat wij daarnaast zeer betreuren is dat er naar onze mening totaal geen serieuze poging is ondernomen om het met GroenLinks te gaan proberen. Dat het na het gesprek van 30
maart volledig stil bleef tot de telefonische mededeling bijna twee weken later dat de
drie huidige coalitiepartijen verder zouden gaan, zegt alles. Als de inbreng van burgers, bedrijven en instellingen, net zo serieus genomen gaat worden als de gesprekken met de politieke partijen, geeft dat reden tot ernstige zorgen. GroenLinks gaat de komende jaren dan ook haar voorstellen zetten tegenover die van het nieuwe College en zal waar nodig een stevige oppositie gaan voeren.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.