Klassieke coalitie in Oosterhout is een gemiste ka…

[ad_1]
Klassieke coalitie in Oosterhout is een gemiste kans aldus D’66

Gemeentebelangen Oosterhout liet vandaag weten de coalitieonderhandelingen voort te zetten met het VVD en het CDA. Een gemiste kans, vinden Marleen Hemmer en Rob Schuurmans van D66.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer bevoegdheden van het rijk naar de gemeente gegaan. Vaak zonder dat hiervoor voldoende middelen meekwamen. Dat maakt dat de gemeente voor belangrijke keuzes staat. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Bij die verantwoordelijkheid past het niet dat enkele partijen in een kort tijdsbestek belangrijke beslissingen nemen. Die beslissingen moeten van een grote kwaliteit zijn en een breed draagvlak hebben.

In het gesprek met de vertegenwoordigers van Gemeentebelangen heeft D66 aangedrongen op een inhoudelijke samenwerking binnen de gehele gemeenteraad, met een grote betrokkenheid van de burgers van Oosterhout.
In een zogenoemd raadsprogramma zal de gehele raad de opgaven die op de gemeente afkomen gezamenlijk verkennen en analyseren en op basis daarvan het gesprek aangaan over mogelijke oplossingen. Daarbij zou optimaal moeten worden ingezet op de kennis en kunde van inwoners van de gemeente.
Deze manier van werken leidt volgens D66 tot betere besluiten en een groter draagvlak. Geen coalitie en oppositie dus en geen coalitieprogramma waarin zaken ‘uitgeruild’ worden maar uiteindelijk niemand echt tevreden is en er niet de meest optimale plannen worden gemaakt. In plaats daarvan een raadsprogramma voor Oosterhout waarin beschreven staat waar we het inhoudelijk toch al over eens waren. Zo besparen we zinloze discussies en kunnen we onze tijd besteden aan de zaken waar we het nog niet eens zijn. Deze staan als speerpunten genoemd in het raadsprogramma omdat we het onderwerp allemaal belangrijk vinden maar we het nog niet eens zijn over de uitvoering. Voorwaarde om over deze onderwerpen in debat te kunnen is optimaal gebruik maken van alle invalshoeken in de samenleving.

In veel gemeenten wordt inmiddels op deze manier gewerkt en vaak met veel succes. In een tijd waarin de belangstelling voor de lokale democratie afneemt (getuige het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezing) en waarin er steeds meer versplintering optreedt binnen de gemeenteraad zijn mensen overal in het land op zoek naar betere manieren om tot een besluit te komen. De commissie toekomstgericht lokaal bestuur signaleert deze ontwikkelingen ook en roept gemeenten op om te experimenteren met nieuwe arrangementen en nieuwe vormen van lokaal besturen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt al vier jaar met een raadsprogramma, in plaats van met een coalitie en een oppositie, en dat komt de kwaliteit van de besluiten ten goede. Op vele plaatsen in Nederland volgen gemeenten dit voorbeeld.

Dat Gemeentebelangen nu kiest voor een klassieke coalitie in plaats van voor een raadsagenda is een gemiste kans. Het is nu te hopen dat de nieuwe coalitie tot een akkoord op hoofdlijnen komt en niet de belangrijke besluiten in een korte tijd met elkaar aftikt waardoor er zoveel water bij de wijn moet dat we nooit het optimale voorstel krijgen. Oosterhout verdient beter.

D’66 Oosterhout


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.