Sint Oelbertgymnasium uit Oosterhout een van de ti…

[ad_1]
Sint Oelbertgymnasium uit Oosterhout een van de tien finalisten landelijke fotowedstrijd Veteranendag
Meer dan 100 leerlingen stuurden foto’s met veteranen en de Witte Anjer als inspiratiebron

In heel Nederland maakten schoolklassen foto’s rondom het thema veteranen en de betekenis van de Witte Anjer. Vandaag heeft de jury de tien finalisten geselecteerd. Vanaf vandaag t/m 3 juni kan er op hen gestemd worden via fotowedstrijd.veteranendag.nl. Daar is ook de top tien te zien. Jurylid Humberto Tan over een van de foto’s van de school: “Ik vind dit een hele goede foto. De fotograaf heeft echt veel stappen moeten zetten voordat hij bij dit idee kwam.” Op vrijdag 8 juni wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnaar mag met zijn/haar klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal met de premier en de koning. Daarnaast krijgt de winnaar een vlucht in een oude Dakota. De finalisten komen van de volgende scholen:

· Kindercentrum Kunstenmakers uit Almere
· OBS De Kring Plusklas uit Haarlem
· LSV Leeuwarden uit Leeuwarden
· OBS De Meerpaal uit Leiden
· Rehobôthschool uit Barendrecht
· Sint Oelbertgymnasium uit Oosterhout
· Stefanusschool uit Tiel

Om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een veteraan. De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. Aan de hand van deze bijzondere les maken de kinderen hun foto, waarbij de Witte Anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 juni.

Veteraan in de klas
Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’ uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen docenten met hun persoonlijke verhaal voor de klas thema’s zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de kinderen. Deze wedstrijd helpt om dit doel te bereiken doordat mensen graag aan een wedstrijd meedoen.

Vakjury
De jury bestaat uit Humberto Tan (presentator, amateurfotograaf en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2016), Tom Berendsen (fotograaf en veteraan), Manon van der Zwaal (professioneel fotograaf), Pascal Bobbe (veteraan, amateurfotograaf en medewerker educatie Veteraneninstituut) en Jaap-Willem Kleijwegt (bestuurslid van Nationaal Comité Veteranendag)[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.