Directeur Theo Peeters van Bibliotheek Theek 5 slu…

[ad_1]
Directeur Theo Peeters van Bibliotheek Theek 5 sluit mooie carrière af

Op 1 maart 2019 stopt Theo Peeters als directeur-bestuurder van Bibliotheek Theek 5. Hiermee sluit hij een lange, betekenisvolle carrière in het bibliotheekwerk af. Met verschillende functies en zelfs een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Maar vooral met een grote bevlogenheid en passie. De Raad van Toezicht gaat na de zomervakantie op zoek naar Peeters’ opvolger.

Bibliotheekprofessional pur sang

Theo Peeters is een bibliotheekprofessional pur sang. Hij heeft een enorme passie voor de bibliotheek en haar betekenis voor de samenleving. Peeters: ”De bibliotheken zijn ooit opgericht om de inwoners, van jong tot oud, te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is tot de dag van vandaag onveranderd gebleven. We helpen mensen zodat ze beter meekunnen in de maatschappij. Als je kunt lezen en ook begrijpt wat je leest en daarnaast ook goed kunt omgaan met digitale toepassingen dan is het leven veel makkelijker. En dat is, ook economisch gezien, van grote waarde voor de maatschappij”.

Van traditionele naar maatschappelijke bibliotheek

Peeters is 42 jaar in de bibliotheeksector werkzaam. Tussen 1976 en 1987 vervulde hij diverse bibliotheekfuncties in Zeeuws-Vlaanderen en Breda. In september 1988 werd hij directeur van de Bibliotheek Oosterhout. Daar leidde hij begin deze eeuw het fusieproces van vijf bibliotheekstichtingen in de regio, waaruit in 2005 Bibliotheek Theek 5 ontstond. Deze bibliotheek maakte de afgelopen drie jaar de transitie van een traditionele naar een maatschappelijke bibliotheek. Onder leiding van Peeters heeft Bibliotheek Theek 5 een belangrijke maatschappelijke rol opgepakt in de verbinding tussen mensen. Via drie programmalijnen “Taalontwikkeling en leesbevordering, inclusief voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid”, “Zelfredzaamheid en participatie” en “Een leven lang leren” heeft Bibliotheek Theek 5 de maatschappelijke bibliotheek vorm en inhoud te geven. Zonder daarbij de waarden van de traditionele bibliotheek, zoals de inzet van de collectie boeken en andere media, uit het oog te verliezen.

Hart en ziel

Door de jaren heen was Peeters met een warm hart en grote deskundigheid nauw betrokken bij de vele veranderingen in de bibliotheeksector. Hij zag al in een vroeg stadium de noodzaak tot samenwerking. Als directeur-bestuurder is hij altijd dicht bij de medewerkers in de organisatie en essentie van de bibliotheek gebleven. “Een bibliotheekdirecteur moet weten wat er speelt in de maatschappij, in de lokale samenleving en moet ook kranten en boeken lezen”.
Naast zijn werk als directeur van bibliotheken, is Peeters ook altijd actief geweest in diverse besturen. Peeters is een gewaardeerd persoon in de bibliotheeksector en werkt met grote bevlogenheid.
Zo was hij onder meer voorzitter van het Landelijk Directie-overleg van Openbare Bibliotheken, bestuurslid van de Vereniging Openbare Bibliotheken en van de CPNB. Ook was hij voorzitter van Aangepast Lezen; de bibliotheekvoorziening voor mensen met een leeshandicap waaronder blinden en slechtzienden. Op dit moment heeft hij zitting in de Innovatieraad van de Koninklijke Bibliotheek. Zijn visie en betrokkenheid zijn niet onopgemerkt gebleven. In 2012 is hij verkozen tot Beste Bibliothecaris van Nederland en in 2015 werd Peeters vanwege zijn inspanningen voor het bibliotheekwerk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op zoek naar een nieuwe directeur-bestuurder
Na de zomervakantie start de Raad van Toezicht van Bibliotheek Theek 5 met de werving van een nieuwe directeur-bestuurder. De bibliotheek zoekt naar een inspirerend en authentiek leider met een duidelijke visie. Voor vragen over de procedure kan men terecht bij de heer D.A. Wahl (voorzitter van de Raad van Toezicht) via 06 53 56 86 26.[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.