Plakkerige auto, stoep of tuin? Geef de boom een …

[ad_1]
Plakkerige auto, stoep of tuin?

Geef de boom een “regenbui”

Er zitten weer luizen in de bomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht. Dat valt op alles wat eronder staat: auto’s, beplanting en bestrating. Dit heeft tot gevolg dat alles smerig wordt. De explosieve groei van allerlei soorten luizen is een gevolg van een combinatie van natuurlijke factoren, zoals de weersomstandigheden in de winter en voorjaar en het tijdstip van uitkomen van eieren en bladeren.

Als het koud is, produceren luizen minder honingdauw. Door aanhoudende droogte en warm weer worden de luizen extra actief. Soms lijkt het wel alsof het motregent onder zo’n boom. Luizen komen vooral voor in lindebomen, maar ook in esdoorns, essen of eikenbomen. Gelukkig zijn luizen niet schadelijk voor de boom en wordt de meeste plak bij een malse regenbui weggespoeld.

Verminderen van overlast van luizen?

Aan de overlast, die bijna iedereen in de omgeving van bomen ondervindt, is helaas maar heel weinig te doen. Van nature komen er veel natuurlijke vijanden voor, zoals Lieveheersbeestjes. Het enige dat echt helpt is een flinke (onweers-)bui. Alle andere vormen van bestrijding is of zeer schadelijk voor de bomen of nutteloos (chemische middelen/snoeien).

Regenbui met tuinslang

Wat kunt u zelf doen? U kunt de boom waar u last van heeft regelmatig besproeien met een tuinslang. Doordat u tegen de onderkant van het blad spuit, worden de luizen weggespoeld. Hars op auto’s en meubilair en stoep kunt u wegpoetsen met warmlauw water.

Wat doet de gemeente?

Bij de (her-)inrichting van de straat kijken we goed naar het type bomen die in de straat worden geplant. Het ene type is namelijk gevoeliger voor aantasting dan het andere type. Zo is een zilverlinde een stuk minder aantrekkelijk voor luizen dan andere lindes. Ook een bepaalde mate van diversiteit in het groenbestand helpt al tegen aantasting van verschillende insecten en ziekten.

Aansprakelijkheid

De schade of overlast door luizen is een ‘mondiaal’ probleem; luizen en aanverwanten houden zich niet aan grenzen. Niemand kan aansprakelijk worden gesteld, ook de gemeente niet.


[ad_2]

1 Comment

  1. Met niemolie spuiten werkt goed. Niet schadelijk voor de boom of de vogels. Wordt o.a. verwerkt in antihoofdluis shampoo.
    De olie is dik en moet met wat groene zeep in lauw (35 gr.) water worden opgelost en dan met spuit op de bladeren sproeien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.