Let op: mogelijk botulisme in de sloot tussen Avon…

[ad_1]
Let op: mogelijk botulisme in de sloot tussen Avondster en Sirius

In de sloot parallel aan de straten Avondster en Sirius zit mogelijk botulisme. Het water wordt onderzocht. Vermijd contact met het water en laat huisdieren niet in het water zwemmen om besmetting met en verspreiding van de botulismebacterie te voorkomen.

Botulisme
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Deze wordt veroorzaakt door de botulisme bacterie (Clostridiumbotulinum), die een gifstof uitscheidt. De bacterie gedijt goed in stilstaand, ondiep en warm water. Met name vissen en watervogels kunnen sterven door de botulismebacterie, maar ook voor andere (water)dieren kan de botulismebacterie een gevaar vormen. Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. De gemeente raadt contact met water waarin dode dieren liggen en/of botulisme is geconstateerd sterk af.

Melden is belangrijk
Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, is het belangrijk dat dode en besmette dieren zo snel mogelijk uit het water worden gehaald. Dit doet het waterschap. Ziet u een dood dier in of bij het water? Raak de dieren zelf niet aan maar neem contact op met waterschap Brabantse Delta via telefoonnummer (076) 564 10 00. Medewerkers van het waterschap verwijderen de dode dieren op een veilige manier.

Waarschuwingsborden
De gemeente Oosterhout heeft borden geplaatst bij de betreffende vijver om omwonenden en passanten te waarschuwen. Wanneer het water afkoelt, wordt de botulisme bacterie minder actief. Het waterschap blijft alert op de situatie en controleert het water regelmatig. Als het risico op besmetting is verdwenen, haalt de gemeente de borden weer weg.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.