Blauwalg en botulisme: vermijd contact met oppervl…

[ad_1]
Blauwalg en botulisme: vermijd contact met oppervlaktewater

Blauwalg
De temperaturen in Nederland zijn momenteel erg hoog. Deze weersomstandigheden zijn ideaal voor de ontwikkeling van blauwalg en botulisme in oppervlaktewater. De gemeente Oosterhout en Waterschap Brabantse Delta raden contact met al het oppervlaktewater daarom nu preventief af. Ook als er nog geen waarschuwingsborden staan.

Blauwalg
Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn eigenlijk altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden zoals warm weer, kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De bacterie is pas schadelijk als er teveel van is. Dan ontstaat er een groene laag op het water. Vermijd contact met dit water. Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, dan kan dat maag- en darmklachten veroorzaken. Mocht dit gebeuren, spoel u dan zo snel mogelijk af en raadpleeg uw arts.

Botulisme
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen sterven. De bacterie die botulisme veroorzaakt, kan zich snel vermenigvuldigen als er dode vogels of vissen in het water liggen, of wanneer het water boven de 20 graden Celsius komt. Botulisme bij dieren kunt u herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten. Vermijd contact met water waar botulisme in is geconstateerd of waarin dode dieren zijn gevonden. Raak dode dieren niet aan. Ook is het raadzaam om huisdieren uit de buurt te houden van dode dieren en het water waarin ze gevonden zijn. Om verspreiding van botulisme te voorkomen, is het belangrijk dat dode dieren zo snel mogelijk worden opgeruimd. Dit doen medewerkers van het Waterschap. Ziet u een dood dier in het water? Meld dit bij het Waterschap via telefoonnummer: 076 564 10 00.


[ad_2]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.