Politie waarschuwt voor babbelaar met bloemen

De politie waarschuwt oudere mensen voor de praktijken van een dief die bij mensen aan de deur komt met een bosje bloemen en uiteindelijk geld weet te stelen. De afgelopen weken zijn op meerdere plaatsen mensen het slachtoffer geworden van deze babbeltruc.

Zo sloeg de man maandag 22 of dinsdag 23 oktober toe bij een bewoonster van de Buurstede in Oosterhout. Hij had een bosje bloemen bij zich en vertelde dat mevrouw de bloemen cadeau kreeg van een tuinbouwbedrijf. Toen het slachtoffer de bloemen in een vaas wilde zetten, is ze vermoedelijk bestolen.
Op donderdag 25 oktober wist de man zich binnen te praten bij een bewoonster van De Doelen in Oosterhout. Zij kon het bosje bloemen zogenaamd kopen van een land- en tuinbouwschool. De man bood aan de bloemen in een vaas te zetten. Nadat het slachtoffer had afgerekend, miste zij door nog onbekende oorzaak een geldbedrag uit haar portemonnee.
Een week eerder heeft de man in ieder geval toegeslagen in de Cyclaamstraat in Made (op maandag 15 oktober) en in de Flierstraat in Breda (op donderdag 18 oktober). Ook in september hadden we te maken met de bloemenoplichter. Eind september was hij ‘actief’ in de Damiaanstraat in Breda en de Bavelselaan in Breda.

Signalement
Sommige slachtoffers waren in staat een goed signalement van de dader te geven. Het zou gaan om een blanke man. Sommige slachtoffers schatten hem rond de 25 jaar oud, anderen denken dat hij 30 à 35 jaar oud is. Hij heeft een normaal postuur en een gemiddelde lengte. Hij zou donkerblond, kort (maar niet te kort), licht golvend of krullend haar hebben.

Deuren open
Voor de volledigheid: noch de school, noch het tuinbouwbedrijf heeft iets met de praktijken van deze laffe oplichter te maken. Zijn verhaal over het bosje bloemen is ook steeds net wat anders.
In sommige gevallen ‘helpt’ hij zijn slachtoffers bij het in een vaas zetten van de bloemen. Opvallend is dat hij in de gevallen waarbij het slachtoffer in een appartementencomplex woont al bij de voordeur van de woning is. Blijkbaar is zijn ‘smoes’ zo goed dat mensen de centrale toegangsdeur van een appartementencomplex voor hem openen.
De politie roept mensen, in het bijzonder mensen die in een seniorencomplex wonen, op dit niet te doen. Laat nooit mensen binnen die u niet kent, wat voor verhaal ze ook vertellen. Open bovendien niet zomaar uw eigen voordeur als u niemand verwacht. Staat er toch iemand bij u voor de deur, maak dan gebruik van een deurkettinkje of een kierstandhouder om de deur een klein stukje te openen en in gesprek te gaan met degene die bij u voor de deur staat. Laat nooit, maar dan ook echt nooit de deur open staan als u geld gaat halen voor een verkoper of collectant. Geen enkele betrouwbare collectant of verkoper vindt het raar als u de deur even sluit om geld te pakken.

Wat kunt u doen?
De politie doet uitgebreid onderzoek. Zo zijn er buurtonderzoeken gehouden, verrichten technisch rechercheurs sporenonderzoek en onderzoeken we camerabeelden.
We hebben echter ook uw hulp nodig om dit soort laffe praktijken te voorkomen. Bent u een oudere, weest u zich dan bewust van de risico’s die u loopt om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Probeert iemand zich bij u naar binnen te babbelen, waarschuw dan direct de politie via 112. Hoe sneller u belt, hoe groter de kans dat wij hem te pakken krijgen. Staat er iemand bij u voor de deur en vertrouwt u de situatie niet, bel dan ook gerust de politie voor advies. U kunt dan bellen naar 0900-8844.

Kent u een oudere, praat dan met deze man of vrouw over het fenomeen babbeltruc. We hebben allerlei middelen ontwikkeld om u daarbij te helpen. Zo treft u op onze website www.politie.nl onder andere filmpjes van babbeltrucs aan.

Steeds een andere truc of een ander verhaal
En let op: deze dief maakt gebruik van de bloementruc, de volgende doet zich voor als medewerker van een energiebedrijf, komt voor een zogenaamde lekkage, zegt van de overheid te zijn, werkt voor een thuiszorgorganisatie etcetera. Babbeldieven werken vaak in paren. Ze zijn ervaren smoesjesvertellers, hun verhalen zijn geloofwaardig, weest u zich daarvan bewust.
Het praatje is steeds anders, maar de impact op de slachtoffers hetzelfde: het maakt diepe indruk en zorgt er vaak voor dat slachtoffers zich nooit meer helemaal veilig voelen in hun eigen huis.
Onze belangrijkste tip is en blijft: doe nooit zomaar open, check wie er voor uw deur staat. Vraag een onbekende of onverwachte bezoeker terug te komen als er iemand bij u is. Is degene voor uw deur te goeder trouw, dan is dat geen enkel probleem!
Meer informatie kunt u vinden op https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html

1 Trackback / Pingback

  1. ORTS – Oosterhoutse Radio & Televisie Stichting

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.