Thuisvester Start Energieproeftuin Oosterheide

Samen op zoek naar de meest optimale combinatie
Thuisvester is druk doende met het verduurzamen van haar woningen. Daarbij is de huidige focus op het goed isoleren van de buitenkant van de woning. Ook huurders vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Mede daarom zet Thuisvester voor de langere termijn in op een CO2 neutraal woningbezit. Ter voorbereiding op deze grootschalige verduurzaming, waarbij naast de buitenkant ook de installaties een grote rol spelen, is de energieproeftuin Oosterheide in nauw overleg met de bewoners opgezet. Hiermee worden verschillende soorten binneninstallaties, energiebespaarders, energie opwekkers en energieopslagmethodes getest. De ervaringen die hierbij worden opgedaan gaat Thuisvester gebruiken bij de verduurzaming van de overige bestaande woningen.

Officiële start door wethouder Marcel Willemsen
Met de energieproeftuin gaat Thuisvester 16 bestaande huurwoningen aan de Potgieterstraat, Tollensstraat en Guido Gezellelaan niet alleen renoveren maar voor het eerst ook NOM maken. NOM wil zeggen dat de woning gemiddeld genomen evenveel energie opwekt, als dat er verbruikt wordt voor verwarming, warm water en elektra. Wethouder Marcel Willemsen van de gemeente Oosterhout verricht hiervoor op dinsdag 13 november een officiële handeling.

Nieuwe jas, gezond en comfortabel
Alle 16 woningen krijgen als het ware een nieuwe jas. De twee binnenste blokken krijgen een prefab gevel en de twee buitenste een stenen. Op de daken worden dakplaten met zonnepanelen gelegd. Voor een gezond binnenklimaat en een hoog comfort wordt er een vraag gestuurd ventilatiesysteem aangebracht, wordt de woning verwarmd door luchtverwarming of een warmtepomp en voorziet de boiler of de warmtepomp de woning van warm water. Na de renovatie is de woning gasloos en gaan de bewoners elektrisch koken.

Monitoring en begeleiding
Bij deze proeftuin wordt uitsluitend gewerkt met materialen en installaties die al eerder toegepast zijn en waarvan de werking wordt gegarandeerd. Om te kunnen beoordelen welke combinatie het beste resultaat oplevert en waarmee optimaal geprofiteerd kan worden wordt de woning na renovatie nauwkeurig gemonitord. Gekeken wordt naar gebruikersgemak voor de huurder, kosten en de behaalde rendementen. Thuisvester gaat de bewoners tijdens en na de renovatie goed begeleiden om met elkaar de optimale energiebesparing te behalen.

Planning
De werkzaamheden worden uitgevoerd door De Kok Bouwgroep. De werkzaamheden van vier woningen aan de Tollensstraat starten half november en zijn voor de kerstvakantie afgerond. De overige 3 blokken aan de Tollenstraat, Potgieterstraat en Guido Gazellelaan starten begin 2019. Naar verwachting zijn de 16 huurwoningen in maart 2019 allemaal NOM.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.