Thuisvester maakt fraude bekend via eigen website

Medewerker op non-actief gezet

Het bericht is als volgt:

Fraude bij voorrang 23 sociale huurwoningen

“Thuisvester heeft ontdekt dat er binnen de eigen organisatie fraude is gepleegd bij het verkrijgen van sociale huurwoningen. Daarbij is na inschrijving van woningzoekenden de feitelijke inschrijfdatum vervroegd, waardoor woningzoekenden eerder in aanmerking kwamen voor een sociale huurwoning.”

In de regio West-Brabant maken acht verhuurders van sociale huurwoningen gebruik van een regionaal systeem voor het inschrijven voor sociale huurwoningen, Klik voor Wonen. Thuisvester is daar één van. Via Klik voor Wonen kunnen woningzoekenden ook reageren op het overgrote deel van de vrijkomende sociale huurwoningen in West-Brabant. In 2018 stonden ruim 66.500 woningzoekenden ingeschreven en werden er 4.500 woningen verhuurd via Klik voor Wonen.

Inschrijfperiode verlengd

Onderzoek wijst uit dat er sinds medio 2016 vanuit de systemen van Thuisvester ongegronde wijzigingen zijn aangebracht in het systeem van Klik voor Wonen. Daarmee is bij 40 ingeschreven woningzoekenden de inschrijfperiode onrechtmatig verlengd, met gemiddeld enkele jaren, naast enkele uitschieters. Deze fraude is in december 2018 aan het licht gekomen.

Voorrang verkregen

In 23 van de 40 gevallen is er inmiddels een woning verhuurd. Omdat dit via Klik voor Wonen gebeurde, zijn hier meerdere aangesloten woningcorporaties bij betrokken, te weten Alwel, Laurentius, Thuisvester, WonenBreburg, Woonkwartier en Woonvizier. Het betreft 11 woningen in de gemeente Breda en 12 woningen in zes andere gemeenten in West-Brabant. Thuisvester is bereid bij knellende situaties van mogelijke benadeelden in zijn woningbestand een passende oplossing te vinden.

Gecorrigeerd

Bij de 17 overige gevallen is geen woning toegewezen. Klik voor Wonen heeft op verzoek van Thuisvester de inschrijving van deze personen in Klik voor Wonen gecorrigeerd naar de oorspronkelijke inschrijfdatum. Zij zijn hierover op 18 januari geïnformeerd. Ook zijn er maatregelen genomen die herhaling van deze fraude moeten voorkomen. Onderdeel daarvan is dat medewerkers van de verhuurders die deelnemen aan Klik voor Wonen de inschrijfdatum niet meer kunnen wijzigen.

Melding

Thuisvester doet verder onderzoek naar het motief en de werkwijze bij deze fraude. Thuisvester heeft direct na ontvangst van de signalen in december 2018 opdracht tot een onderzoek gegeven aan Hoffmann Bedrijfsrecherche. Naar aanleiding van de eerste bevindingen heeft de directie van Thuisvester één medewerker uit voorzorg geschorst. De aangetroffen onregelmatigheden zijn gemeld bij de Autoriteit woningcorporaties. Thuisvester heeft aangifte gedaan bij de politie. Klik voor Wonen en de betrokken collega-woningcorporaties zijn geïnformeerd.

Geschrokken

Hoewel het onderzoek naar de fraude nog niet is afgerond, maakt Thuisvester het nieuws nu openbaar in het belang van alle betrokken partijen. Directie, toezichthouders en medewerkers van Thuisvester zijn erg geschrokken en zij betreuren de onregelmatigheden ten zeerste, vooral omdat ze garant willen staan voor een transparante en eerlijke verdeling van sociale huurwoningen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.