Varkens van Lavi maken plaats voor woningen

Ook ruimte voor (sociale) woningbouw in Dorst-OostV

Lavi aan de Steenovensebaan in Dorst gaat haar deuren sluiten. Voor deze varkenshouderij komen ruimtevoor-ruimte kavels terug. Daarnaast ontstaat er zo ruimte om in Dorst Oost woningen te bouwen.

Deze ontwikkeling komt voort uit nieuwe afspraken tussen enerzijds de varkenshouder en anderzijds de provincie Noord-Brabant, ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte, de gemeente Oosterhout en Ontwikkelmaatschappij Tandem (woningcorporatie Thuisvester en Zeeman Real Estate). 

Wethouder Marian Witte: “Dankzij goede afspraken en een intensieve samenwerking tussen alle partijen kan de varkenshouderij door middel van Ruimte voor Ruimte kavels beëindigd worden en ontstaat in Dorst Oost ruimte voor woningbouw’’. Volgens wethouder Witte en Pierre Hobbelen, directeur van Thuisvester, is daar veel behoefte aan. “Veel mensen zoeken woningen in Oosterhout c.q. Dorst om groter of juist kleiner te gaan wonen. Dorst-Oost is daarvoor een prachtige locatie”.

Geschiedenis 

In 2014 werd een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding van de varkenshouderij aan de Steenovensebaan in Dorst. De geplande uitbreiding stuitte op weerstand bij omwonenden. Na procedures bij de rechtbank en de Raad van State werd de omgevingsvergunning in 2016  onherroepelijk. De gemeente werd door de omgeving gevraagd om met de eigenaar van de varkenshouderij naar een oplossing te zoeken, maar deze zoektocht bleek tevergeefs. Daarom werd contact gezocht met ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte van de provincie. In overleg met alle betrokken partijen is afgesproken dat Ruimte voor Ruimte de locaties Steenovensebaan en DorstOost gaat ontwikkelen. Eén van de betrokken partijen is Thuisvester. In het plan voor Dorst Oost worden ook sociale woningen gerealiseerd.

Kwaliteit buitengebied

Gedeputeerde Erik van Merrienboer: “In het verleden heeft de provincie miljoenen vierkante meters aan oude stallen gesloopt. De kosten daarvan moet de provincie voor een deel nog terugverdienen met de verkoop van woningbouwtitels, via de regeling Ruimte voor Ruimte. Door deze woningbouwtitels slim in te zetten proberen we ook nu weer meerwaarde te leveren aan de kwaliteit van het buitengebied. Dat de inzet van Ruimte voor Ruimte nu een oplossing biedt voor een zich al jaren voortslepende hinderlijke situatie, is winst voor alle partijen!”

Ontwikkeling

Ruimte voor Ruimte heeft met de eigenaar van het terrein aan de Steenovensebaan over de aankoop van de locatie afspraken gemaakt. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van beide locaties. Bij de verdere planvorming worden omwonenden en de gemeenteraad uitgebreid geïnformeerd en betrokken. Naar verwachting gaat dat proces na de zomer van start. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.