CultuurLokaal

Wat is culturele eigen(wijs)heid? Kan een provincie cultureel eigen(wijs) zijn? En gaan eigenwijs zijn en vernieuwing wel samen? Hoe zit dat eigenlijk met ‘zijn’? Met wie ben ik, wie wil ik zijn en wie kan ik zijn?
Sinds begin 2019 zijn jongeren van het mgr. Frencken College in Oosterhout onder leiding van docent Miranda van Bragt aan de slag gegaan met een zoektocht naar de culturele eigen(wijs)heid van Brabant. Aan de hand van opdrachten hebben ze de begrippen cultuur, eigenwijs en Brabant verkend en is ze gevraagd die drie begrippen met elkaar in verband te brengen om te kijken welke betekenis deze hebben in combinatie met elkaar. Verder zijn ze ook uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan en cultuur “te gaan maken”. Samen met documentairemaakster Pet Holman zijn ze zich gaan verdiepen in de vijf Keiweghuisjes en de betekenis van deze plek voor Oosterhouters.
Het resultaat van deze “zoektocht” presenteren ze op donderdag 6 juni op het Galvanitas terrein in Oosterhout. Tijdens dit CultuurLokaal kunt u de expositie bekijken met verbeeldingen en resultaten van leerlingen uit de klassen 3, 4 en 5 (Havo en VWO). De CKV leerlingen grijpen de gelegenheid aan om de betekenis van verhalen en de spanning tussen traditie en vernieuwing, tussen erfgoed en levende cultuur en
tussen erfgoed en (gevoel van) gemeenschap te verkennen. Dit doen ze samen met Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant. Joks Janssen vertelt iets over de eigen(wijze) weg die Brabantkennis heeft afgelegd. Ben ten Hove gaat met de jeugd in gesprek over een te realiseren Cultuur productie Huis, en daarin worden de dromen en ideeen van de vele professionals en amateurs uit het Oosterhoutse naar voren gebracht.
Het zou niet over cultuur gaan als er diverse disciplines deze avond voor het voetlicht komen. De leerlingen van het Frencken spelen een belangrijke rol in de organisatie, de ideeen en de uiteindelijke realisatie. En natuurlijk vergeten we daarbij niet de de inwendige mens. Want “Eerst eten” zit in onze genen..
Op deze avond kun je het werk van de leerlingen bekijken, mensen ontmoeten en jezelf verwonderen over de diversiteit aan inzichten en uitkomsten over de zoektocht. Via onderstaande link kun je je aanmelden voor deze avond die voor iedereen gratis toegankelijk is. https://www.brabantkennis.nl/evenement/cultuurlokaal-eigenwijs

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.