Vol energie samenwerken aan duurzaam Oosterhout

Energieverbruik omlaag en energie opwekken met wind en zonV

Het college van burgemeester en wethouders zet met de ambities voor een duurzaam Oosterhout stevig in op besparen op het gebruik van energie en opwekken van duurzame energie met wind en zon. De gemeente Oosterhout wil haar verantwoordelijkheid nemen om samen met inwoners en ondernemers te zorgen voor een toekomstbestendig Oosterhout. Tot 2022 ligt de focus dus op het verlagen van energieverbruik, het opwekken van duurzame energie en de Warmtevisie die dit jaar klaar is.

Wethouder Marcel Willemsen: “Ook in Oosterhout merken we de gevolgen van klimaatverandering. De extreme hitte van vorige zomer en stevige hoosbuien van vorige week zijn hier voorbeelden van. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en samen met inwoners en ondernemers in actie komen door te starten met de energietransitie. Minder energie gebruiken en meer energie opwekken met wind en zon. Voor de leefbaarheid en de toekomst van Oosterhout.”

Zon en wind

Voor het opwekken van duurzame energie zet de gemeente Oosterhout in op het plaatsen van windmolens in de Oranjepolder en het aanleggen van een aantal hectares zonneweides. Vooralsnog zijn wind en zon de enige vormen van duurzame energie die voldoende opleveren, maar de gemeente volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Innovaties en goede ideeën krijgen een kans om uitgeprobeerd te worden in Oosterhout.

Ondernemers 

De gemeente Oosterhout zet samen met ondernemers nadrukkelijk in op het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken met het project ‘Zon op bedrijfsdaken’. Hierin speelt de gemeente een stimulerende rol. Daarnaast kunnen ook bedrijven energie besparen. Bijvoorbeeld door hun personeel te stimuleren om met de fiets te komen of hun bedrijfspanden te isoleren. Ook reikt de gemeente jaarlijks de Groene Pluim uit; een prijs voor een bedrijf uit Oosterhout dat op het gebied van duurzaamheid en innovatie voorop loopt.

Inwoners

De doelstelling van de gemeente Oosterhout is een energieneutrale stad en dorpen in 2050. Dat is niet zomaar gedaan en al helemaal niet alleen. Inwoners, ondernemers én de gemeente Oosterhout zelf zullen samen hun schouders eronder moeten zetten. Inwoners worden gestimuleerd om minder energie te verbruiken, door beter te isoleren en vaker te fietsen of elektrisch of samen te rijden. Hiervoor komen onder ander campagnes in samenwerking met Oosterhout Nieuwe Energie (ONE). Daarnaast biedt de gemeente de duurzaamheidslening aan. Hiermee kunnen inwoners hun huizen isoleren of zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen. 

Warmtevisie

Naast de energietransitie, staat de gemeente voor nog een taak; het opstellen van een Warmtevisie. De opdracht om over te schakelen van gas naar alternatieve energiebronnen, hebben alle gemeenten van het Rijk gekregen. Oosterhout stelt in 2019 een warmtevisie op. In 2020 wordt deze uitgewerkt in verschillende wijkplannen. In deze plannen staat op welke manier we iedere wijk en kerkdorp het beste kunnen verwarmen. 

Duurzame organisatie

Ook de gemeentelijke organisatie is een afnemer van energie en zal daarom ook zelf maatregelen nemen. De gemeente gaat haar eigen gebouwen beter isoleren en waar mogelijk voorzien van zonnepanelen. Het nieuwe stadhuis wordt duurzaam ontwikkeld en gebouwd. Bij beleidsplannen en bestuurlijke besluiten is duurzaamheid een integraal uitgangspunt. Enkele praktische voorbeelden zijn het gebruik van LED-verlichting in de openbare ruimte en het gebruik van elektrische wagens (waar mogelijk).

Vol energie gaat de gemeente samenwerken aan de duurzame toekomst van Oosterhout. De ambities hiervoor en de manier waarop de gemeente deze wil bereiken zijn aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad bespreekt de ambities op 26 juni 2019. 

Roof with solar panel reflecting the sun, in the background a perfect sky with fluffy white clouds

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.