Door de ogen van Slotjes Oost

Fotoroute en achtergrondverhalen laten zien wat voor fijne wijk dit is

Zaterdag 22 juni opent wethouder Clemens Piena om 14.00 uur de openluchtexpositie die duurt tot eind september. Die zaterdag wordt ook het boek Huisjes voor Hei, met de foto’s en gedichten, gepresenteerd. Alle huishoudens in Slotjes-Oost krijgen een exemplaar. Inloop is vanaf 13.30 uur op het Kastanjeperk in Oosterhout.

Sociale wijk

Dertien mensen zijn gefotografeerd en geïnterviewd: hun portretten komen in een drie maanden durende expositie in de wijk te hangen. Juul Langenberg maakte van de interviews gedichten en Wilma Rekkers, bewoonster van de wijk, maakte de mooie portretten van de bewoners. ,,We hebben geprobeerd een mix van buurtbewoners te portretteren. De een is 90 en claimt de oudste bewoner van de wijk te zijn, maar we hebben ook nieuwe bewoners en kinderen. Wat naar voren komt, is het sociale van de wijk. Mensen doen dingen voor elkaar. Ze houden elkaar in de gaten, in positieve zin. Veel mensen wonen hier heel graag en willen niet meer weg. En voor een kind is een veldje om te voetballen gewoon het belangrijkst.”

Wilma Rekkers, Fotograaf

Rekkers ervaart dagelijks dat gemoedelijke karakter. ,,Voordat je hier de straat uit bent, heb je tegen drie mensen ‘hoi‘ gezegd.” Op allerlei manieren is de buurt getransformeerd, zoals met komst van de appartementencomplexen aan de Beneluxweg. ,,Toch heeft de tijd op bepaalde vlakken stilgestaan. Je stapt bij mensen binnen, soms achterom. Er zijn wijken waar bewoners veel meer op zichzelf zijn. Dit voelt als een volksbuurt, in de goede zin van het woord.”

Toontje van de kinderboerderij

De gedichten verwijzen naar persoonlijke herinneringen. Zoals bewoner Bertus, die vroeger zwom in het kanaal en voor 1,25 gulden zijn motorrijbewijs kocht.  Alex Ravenstein refereert aan de tijd van het kamp en de pipowagens. ,,Want ondanks de streken en cowboyverhalen, blijft het mooiste stukje toch aan deze kant van de Tilburgseweg.” Younes Hicham is blij met de speeltuin en het groen. ,,Papa wilde nog verhuizen maar dat zijn ze nooit gaan doen.” Een kleurrijke persoonlijkheid in de portretserie is Antoon van Dorst, beter bekend als ‘Toontje‘ van de kinderboerderij. ,,Hij doet het zonder subsidie, belt gewoon naar de groenteboer voor voer en heeft zo voor weinig geld eten voor de beesten.” In een gedicht is dat verwoord: ,,Toontje van de kinderboerderij, Ff zwaaien als je voorbijrij, Een groet terug en een lach, Da’s waarom je toontje mag.”

Een grote familie

Naast de expositie komen er teksten op de schuttingen bij de speeltuin, quotes van buurtbewoners. Zoals ‘We zijn er altijd voor mekaar hier, de deur staat altijd open‘ en ‘We zijn eigenlijk één grote familie‘.

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Wat kunnen we van Stichting BOCK leren over werken in en met een wijk? : Zwerven door het alledaagse
  2. Wat kunnen we van Stichting BOCK leren over werken in en met een wijk? – buurtgestuurdoosterhout.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.