Zomerhitte pas op


Met warm weer genieten de meeste mensen lekker van de zon. Ze gaan er op uit, pikken een terrasje of gaan naar het strand. Maar hitte kan er ook voor zorgen dat u zich níet goed voelt.

Symptomen van oververhitting

Bij temperaturen vanaf 27°C kunt u last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid. Bij nog hogere temperaturen kan het lichaam oververhit raken. Deze klachten kunnen daarbij horen:

prikkelbaarheid
hevige dorst
duizeligheid
misselijkheid
spierkrampen
snelle pols
uitputting
Drink voldoende

Bij hoge temperaturen koelt het lichaam zichzelf door te zweten. Om goed te kunnen zweten, is het belangrijk om extra te drinken. In een warme omgeving heeft het lichaam minimaal twee liter vocht per dag nodig. Als u zich lichamelijk erg inspant nog meer.

Blijf uit de hitte
Zoek de schaduw op. Als u toch in de zon blijft, draag dan een zonnehoedje om een zonnesteek te voorkomen. Bescherm uw huid goed door u in te smeren met zonnebrandcrème.

Doe rustig aan
Span u niet teveel in tijdens de warmste uren van de dag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Vooral sporters moeten erg opletten bij hitte. Op Sportzorg.nl vindt u informatie over een zonnesteek of hitteberoerte en hoe u deze kunt voorkomen. Bij een zonnesteek of hitteberoerte is uw lichaam oververhit en voelt u zich erg ziek.

Houd uw huis zo koel mogelijk
Probeer overdag de warmte zoveel mogelijk buiten te houden. ’s Nachts is het slim om de warmte te verdrijven. Met deze tips wordt het al minder warm in uw huis:

Gebruik de zonwering in uw huis van zonsopgang tot zonsondergang. Zonwering aan de buitenkant van de ramen helpt beter dan zonwering aan de binnenkant van de ramen.
Ventileer en lucht uw huis óók ’s nachts. ’s Nachts is de lucht koeler en kan deze het huis verkoelen.
Zet ramen en/of deuren tegen elkaar open.
Lampen en computers geven warmte af. Laat ze zoveel mogelijk uit.
Gebruik ventilators of (mobiele) airco’s.
Heeft uw huis een plat dak? Dan kan het helpen om het dak nat te maken met een tuinslang of een paar emmers water.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.