Plasticsoep is Troep

Groep 8 van De Strijene sluit schooljaar af met film

In vrije school De Strijene besloten de zesdeklassers eens op een andere manier afscheid te nemen. Zij hingen de traditionele musical aan de wilgen en gingen voor een film. In aanwezigheid van wethouder Willemsen, ouders, broertjes en zusjes ging ‘Plasticsoep is Troep’ feestelijk in première. Onderdeel van de première was een schenking van € 2.000 aan stichting De Noordzee.

Als onderwerp voor de film kozen de leerlingen voor het maatschappelijke thema ‘De plasticsoep’. Het thema werd aan alle kanten uitgediept en vervolgens omgezet in een verhaal. Initiatiefnemer van de film was Pam Verwoolde, leerkracht van groep 8: “Ik heb het idee voorgelegd aan de klas en die was meteen enthousiast. Vervolgens hebben zij alles zelf ter hand genomen. Script, film, pr, sponsoring, website, de gesprekken met officiële instanties zoals de gemeente, politie, Albert Heijn, Noordzee Foundation, ORTS en ga zo maar door. Het mes sneed werkelijk aan alle kanten. De leerlingen hebben hier ongelooflijk veel van geleerd, ze hebben er plezier aan beleefd en ze hebben € 2.000 geschonken aan stichting De Noordzee.” 

Schrijven, acteren en filmen
De première vond plaats in theater de Schelleboom. Hier stapten eerst de genodigden over de rode loper en vervolgens de acteurs. Daarna was er de film van ruim een half uur. “Ter voorbereiding moesten we natuurlijk in het probleem duiken”, vertelt Robin Schouten. “Ik ben daar echt van geschrokken. Ik ontdekte toen pas hoe groot het plasticprobleem is, terwijl je aan de andere kant soms te lui kon zijn om naar de plasticbak te lopen.” Vervolgens moest er een verhaal en een script op tafel komen. “Het schrijven was te gek”, vertellen Rosa van Beek en Martijn Roovers. “Maar nog meer te gek was het om te zien hoe het door anderen werd gespeeld en gefilmd.” Yara van Staalduinen: “Dat spelen was inderdaad een dingetje. Je moest je tekst kennen en harder praten dan normaal. Het is gelukkig allemaal goed gekomen.”

De komende periode wordt ‘Plasticsoep is Troep’ nog diverse keren gedraaid binnen De Strijene. De film werd  gesponsord door gemeente Oosterhout, Loko Productions, nrg CAMPUS en Vintage Fotografie.

__________________________________________________

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.