Nederlands Dans Theater viert zestigjarig bestaan groots met voorstelling Kunstkamer

NDT ook tijdens jubileumseizoen te zien in Breda

Nederlands Dans Theater (NDT) viert in het nieuwe seizoen 2019/2020 zijn zestigste verjaardag. Het jubileumseizoen van het internationale topgezelschap wordt in Den Haag en Amsterdam op feestelijke wijze geopend met het programma Kunstkamer; een groots opgezette voorstelling van choreografen Sol León, Paul Lightfoot, Crystal Pite en Marco Goecke, met alle dansers van zowel NDT 1 als NDT 2. Een unicum voor het gezelschap. Tijdens het jubileumseizoen is NDT net als vorig seizoen wederom te zien in het Chassé Theater in Breda.
Voor het eerst in de geschiedenis van NDT creëren huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot en beide associate choreographers, Crystal Pite en Marco Goecke, gezamenlijk een werk voor álle dansers van het gezelschap, NDT 1 en NDT 2. De unieke, avondvullende voorstelling, live begeleid door Het Balletorkest, wordt een eerbetoon aan het traject dat het internationaal door pers en publiek bejubelde gezelschap de afgelopen zestig jaar heeft doorlopen in de danskunst.


Inspiratie Kunstkamer is geïnspireerd op het boek Rariteitenkabinet uit 1734 van Albertus Seba. Deze Amsterdamse apotheker (1665-1736) wist in korte tijd een grote collectie in- en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen en publiceerde deze bevindingen in een boek, geroemd door zowel geleerden als verzamelaars. Een originele kopie van het Rariteitenkabinet is onderdeel van de collectie van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In Kunstkamer gebruiken de choreografen deze publicatie als inspiratiebron om het toneel om te zetten in hun eigen kunstkamer, waarin NDT wordt gepresenteerd als een veelzijdig ‘gezelschap van rariteiten’. Bekijk ook de video met artistiek directeur Paul Lightfoot, waarin hij vertelt over de inspiratie voor Kunstkamer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.