Schuilkelder als ‘Plek van Plezier’

Wie wil weten hoe mensen wisten te overleven tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, kan tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september een bezoekje brengen aan de tuin van de voormalige pastorie van de Sint Antoniuskerk in Oosterhout.

foto: Paul van Acker

In deze tuin bevindt zich een professioneel gebouwde schuilkelder, die nog in de originele staat verkeert. Enkele jaren geleden heeft de schuilkelder de status van gemeentelijk monument gekregen.

Sinds Bevrijdingsdag 2016 wordt de schuilkelder, die stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw, op speciale dagen van het jaar door de eigenaren Ans en Paul van Acker opengesteld voor publiek, in de hoop dat vooral jongeren een kijkje komen nemen. Want dat is wat de Van Ackers bovenal willen: ,,De Tweede Wereldoorlog bekendmaken bij de jeugd, zodat ze weten wat hier ooit gebeurd is.”

Bij het thema van de Open Monumentendagen, ‘Plekken van plezier’, denk je niet gelijk aan oorlog en de bijbehorende ellende, maar juist in barre tijden is humor een manier gebleken om te overleven. Natuurlijk waren de mensen in de schuilkelder bang en bevreesd, maar er zal tijdens de lange uren in de ondergrondse ruimte ongetwijfeld ook veel gelachen zijn. Al was het maar om de kleine kinderen gerust te stellen en goede hoop te houden op betere dagen.

foto: Paul van Acker

De schuilkelder is beide dagen gratis te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Een team van gidsen geeft tekst en uitleg en is gaarne bereid vragen van belangstellenden te beantwoorden. De schuilkelder is te bezoeken via de tuinpoort van de voormalige pastorie aan de Vincentiusstraat 105 in Oosterhout.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.