Lukwelpark krijgt idylle

Meer bloemen,  vlinders, bijen èn mensen

Bloeiende bloemen zijn van levensbelang voor vlinders en bijen. Helaas zijn er steeds minder bloemrijke velden en bermen. In Oosterhout is de gemeente al enige tijd bezig om daarverandering in te brengen. Nu komt er ook een idylle bij in het Lukwelpark. Dit is een plek waar vlinders, bijen en mensen kunnen genieten van bloemenpracht. Op initiatief van omwonenden zal op 3 oktober in het Lukwelpark een stuk worden bijgezaaid met inheems meerjarige bloemen. 

Wethouder Piena zal de eerste zaaihandeling verrichten. Andere belangstellenden worden hartelijk uitgenodigd om mee te helpen met het inzaaien. Dit gaan we handmatig doen, dus alle hulp is welkom. Wethouder Piena is verheugd dat nóg meer plekken in Oosterhout bloemrijk worden. “Lukwelpark is een verborgen parel in de stad. Het is er heerlijk wandelen en zelfs sporten op de bootcampapparaten. Nu er ook nog een prachtig bloemenveld bijkomt, wordt het park alleen nog maar mooier. Én nuttiger voor de biodiversiteit.”

Idylles

Vlinders en bijen hebben het moeilijk de laatste tientallen jaren, onder meer door een gebrek aan nectar en stuifmeel, hun voedsel. Het aantal vlinders en bijen in Nederland daalt mede hierdoor al jarenlang. Door de idylles komt hier verandering in. Idylles brengen op allerlei plekken in het land weer volop nectar en stuifmeel. Velden en bermen in het buitengebied of in de stad worden ingezaaid met nectarrijke bloemenmengsels. “Dit zaad zorgt jarenlang voor inheemse bloemen die vol zitten met nectar,” zegt Kars Veling van De Vlinderstichting. “We gaan de komende jaren ook bijhouden welke vlinders dit aantrekt en of er ook meer bijen komen”.

Inwoners kunnen ook zelf de vlinders en bijen helpen. Maak je eigen idylle en zorg voor nectarrijke planten op je balkon of in je tuin zoals lavendel, zonnehoed, kamperfoelie, herfstaster, vlinderstruik en bloeiende klimop. Kies het liefst planten die bloeien van het voorjaar tot het najaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.