Sluis 1 viert 40-jarig bestaan

Nieuwe aanlegsteiger, foto-expositie en rondvaart door Wilhelminakanaal 

In het jaar dat het Wilhelminakanaal honderd jaar bestaat viert watersportvereniging Sluis 1 feestelijk haar veertigjarig bestaan met een open dag op zondag 13 oktober. Iedereen kan dan kennis maken met de tientallen vrijwilligers van de vereniging en hun plezierjachten. Er is een foto-expositie te zien over het kanaal en belangstellenden kunnen gratis meevaren op een duurzame elektrische rondvaartboot.

Geschiedenis

In 1919 werd het Wilhelminakanaal tussen Oosterhout en Tilburg in gebruik genomen. Door dat kanaal werd het Brabantse en Belgische achterland verbonden met de Maas en Rotterdam. Het kanaal is sinds die tijd een belangrijke economische en toeristische verkeersader. Het belang van het kanaal wordt in de 21e eeuw alleen maar groter, omdat vervoer over water aanmerkelijk duurzamer is dan over de weg. Het kanaal is nog niet zo lang geleden verder uitgediept zodat grotere vrachtschepen het kanaal kunnen bevaren.

Sluis 1

Varend vanaf de Maas (Amer) richting Tilburg komen schepen in Oosterhout de eerste sluis tegen. De watersportvereniging is genoemd naar deze Sluis 1. De vereniging werd in oktober 1979 opgericht om Oosterhoutse bootjesbezitters hun eigen plek in de stad te geven. De vrijwilligers van de vereniging hebben de haven geheel in eigen beheer aangelegd en beheren de haven nog steeds zelf. Zo leggen ze ook zelf de vijfde steiger aan, die op zaterdag 12 oktober door wethouder Robin van der Helm geopend wordt. Dankzij die steiger kunnen bij de Zwaaikom in Oosterhout, op loopafstand van het centrum, grotere plezierjachten aangemeerd worden en komt er ook meer plek voor passanten. Dat laatste is een bijdrage aan het toerisme in Oosterhout.

Feest

De vrijwilligers willen op zondag 13 oktober het publiek graag rondleiden over hun prachtige jachthaven. Zij kunnen met passie vertellen over hun gezamenlijke vrijetijdsbesteding op en rond het water.  

In de kantine van de club is een foto-expositie over hetWilhelminakanaal te zien met historische foto’s van de Heemkundekring en prachtige nieuwe foto’s van fotoclub De Ontspanner. 

Op de open dag kan men genieten van muziek (waaronder schipperskoor de Doorsluizers), eten en drinken. Ook is een bezoekje mogelijk aan het gebouw van Rijkswaterstaat van waaruit de sluis wordt bediend.

Rondvaart Zilvermeeuw 

Naast Sluis 1 ligt de Zilvermeeuw 8 aangemeerd, die deze dag twee maal uitvaart voor een gratis rondvaart. De Z8 is elektrisch aangedreven en daarmee een uiterst duurzame rondvaartboot. Mensen die aan boord stappen krijgen een humoristische rondleiding over het kanaal tussen de Zwaaikom en Weststad, met veel aandacht voor wonen, werken en recreatie langs het kanaal en voor duurzame energie-opwekking.

Mensen die om 10.00 uur of 14.00 mee willen varen, kunnen zich via de mail aanmelden. Zijn er ten tijde van de afvaart nog plaatsen over dan kunnen de lege plekken aangevuld worden met spontane bezoekers. De Z8 biedt plaats aanongeveer 150 personen en vol is vol. De rondvaart duurt maximaal anderhalf uur.

Aanmelden voor de vaartocht over het kanaal van 10.00 of 14.00 uur (kies zelf een moment) kan via: jolanda.de.boer@oosterhout.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.