Samenwerken voor succesvol inburgeren

De vier gemeenten Altena, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout in de regio Dongemond, trekken samen met MidZuid op voor succesvol inburgeren. We slaan de handen ineen ter voorbereiding op de nieuwe wet inburgering die vanaf 1 januari 2021 in werking treed. 

Pilot duale inburgering

In deze pilot gaan inburgering, re-integratie en ondersteuning hand in hand. De gemeenten, het WerkgeversServicepunt West-Brabant, Taalinstituut Capabel Taal, Vluchtelingenwerk, SurPlus en het Sociaal Werkbedrijf MidZuid combineren de jarenlange ervaring om de statushouders aan het werk te helpen. De inburgeringslessen vinden plaats bij MidZuid in Oosterhout en worden gecombineerd met het opdoen van werkervaring. 

Kennis opdoen

De eerste groep statushouders is inmiddels gestart. Naast het leren van de taal is er volop aandacht voor het opdoen van kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt, vakvaardigheden en werknemersvaardigheden, maar ook voor talentontwikkeling. Deelnemers komen via speedmeets, bedrijfsbezoeken en leerwerkplekken in contact met werkgevers. In het traject is er naast de gezamenlijke oriëntatie ook ruimte om individueel vorm te geven aan een eigen ontwikkelingsplan om uit te groeien naar een betaalde baan. 

Kick-off

Op maandag 28 oktober waren alle partijen aanwezig bij de feestelijke kick-off. Alle aanwezigen stellen zich aan elkaar voor. Een van de deelnemers had voor het feestelijk tintje ook zelf gerechten gemaakt. In Syrië heeft hij altijd als kok gewerkt en in Nederland hoopt hij zijn liefde voor koken in de praktijk te brengen en als kok aan de slag te gaan. Dianne Bekker van MidZuid sloot af met de woorden: “hier ben je architect van je eigen leven. Verlies je kracht niet, benut hem. Dit land kan je zoveel kansen bieden. Maar je moet dat wel afdwingen. Werk hard, leer de taal en de gewoonten en stel jezelf open.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.