Emotie en waardering voor onze Poolse bevrijders

“16000 Poolse soldaten bevrijden eind oktober de stad Breda onder leiding van Generaal Maczek. Ze leiden geen verlies en trekken verder naar Oosterhout. 16000 jonge Poolse jongens, gevlucht uit hun eigen land, via Griekenland, Frankrijk en Engeland vormen een nieuwe divisie: de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een van hen is mijn vader Michal Salewicz”. Zij luisteren naar Wadec Salewicz, die het verhaal van zijn vader vertelt.

De koffiekamer bij Brabants Museum Oud-Oosterhout puilt uit. Mensen staan dicht op elkaar. Het is muisstil. Na de introductie van Wadec over zijn vader kijkt men naar 12 minuten film. De beelden zijn opgenomen bij de herdenking van 60 jaar bevrijding. Michal Salewicz is levensgroot in beeld. Hij is hevig geëmotioneerd. Bezoekers deze middag hebben tranen in hun ogen. Je voelt de emotie, het kippenvel. Het lijkt wel of er nu pas waardering is voor onze Poolse bevrijders. Tot nu toe was die er niet. De Engelsen en de Amerikanen, ja dat waren onze bevrijders. De Polen bleven achter met lege handen. Ze kregen geen oorlogspensioen, liepen niet mee in bevrijdingsmarsen, konden niet eens terug naar hun eigen land. Wat ze overhielden waren de meisjes, later hun vrouwen met wie ze trouwden, gezinnen stichtten. En het is daarom dat wij nu kunnen luisteren naar een zoon van een Poolse held, kunnen kijken naar een documentaire van een kleinzoon en de emotie voelen. Misschien brengen we hiermee onze waardering alsnog over. Al is het dan wel laat.

Een sfeervol optreden van OVSV (Onze Vrijheid Staat Voorop), een gelegenheidskoor zong liederen bij het vrijheidsvuur. Liederen uit oorlogstijd. Het publiek zong mee met “Rats, kuch en bonen”, Sarie Marijs en het Poolse volkslied. Rinus Kuijpers, de initiatiefnemer tot deze expositie stond er glunderend bij.

De expositie bij Brabants Museum Oud-Oosterhout is nog tot half maart te bezichtigen. De foto’s vertellen naast het levensverhaal van Michal Salewicz, het verhaal van de oversteek van het Markkanaal en de bevrijding van Vrachelen en Den Hout. Een verzameling miniatuuroorlogsvliegtuigjes van Robert van den Boogaard en voorwerpen en documenten uit de oorlog maken de expositie compleet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.