Het Frencken College naar finale NK Debatteren voor Scholieren

Samen met negen andere scholen heeft Mgr. Frencken College zich tijdens de eerste voorronde geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op 18 januari 2020. Dit gebeurde afgelopen vrijdag, nadat het Frencken eerder op woensdag 13 november de finale won in het Lions Scholierendebat in Oosterhout.

Meer dan 100 Nederlandse middelbare scholen nemen dit jaar deel aan de drie voorrondes van de 22e editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren (havo/vwo). Scholen uit heel Nederland reisden op 15 november naar Gorinchem voor de eerste voorronde. De leerlingen gingen tijdens deze voorrondes de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s, waaronder religie en de Nederlandse samenleving, gender en wereldleiders én kinderen en social media. Het Mgr. Frencken College uit Oosterhout kwam als één van de winnaars van deze voorronde uit de bus.

Samen met ruim 30 andere finalisten zal het Frencken op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen strijden om de titel Nederlands Kampioen. Ook worden er dan prijzen uitgedeeld voor beste individuele spreker en beste nieuwkomer op het toernooi. 

De stellingen die centraal stonden tijdens de eerste voorronde waren:• Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben.• Wereldwijd moet na elke verkiezing de regeringsleider een ander geslacht hebben dan de voorganger.• Kinderen mogen pas vanaf hun 12e te zien zijn op social media.

Het Frencken College toonde zich woensdag 13 november al een meester in het debatteren, toen maar liefst vier teams van deze school in de halve finale belandden van het Lions Scholierendebat. Het beste team mocht door naar de voorronde afgelopen vrijdag 15 november en dit team werd vierde. De top 10 gaat door naar de finale. Het is een uitzonderlijke prestatie dat de leerlingen dit hebben bereikt, omdat het niveau heel hoog ligt. Echt iets om trots op te zijn dus.

Over het kampioenschap

Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting debattrainingen in de klas, geeft zij nascholing aan docenten en ontwikkelt zij lesmateriaal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.