Herdenkingsboom 75 jaar vrijheid op Bouwlingplein

Circa vijftig nieuwe bomen, verspreid door het centrum

De gemeente Oosterhout gaat het komende half jaar op een groot aantal plekken in het centrum van de stad extra bomen planten. In totaal worden er circa vijftig nieuwe bomen geplant. Een van die bomen – een fors formaat lindeboom – komt op het Bouwlingplein te staan, op de plek van de fontein. De bak van de fontein wordt omgetoverd tot plantenbak.

Er zijn verschillende aanleidingen voor deze vergroeningsoperatie van het Oosterhoutse centrum. De eerste aanleiding is dat in het Santrijngebied nieuwe woningen worden gebouwd en dat daar bomen verdwijnen. Deze bomen worden gecompenseerd door in het gehele centrum van Oosterhout nieuwe bomen aan te planten en plantenbakken in te richten.

Klimaat

Een andere aanleiding is het veranderende klimaat. De afgelopen zomers maakten we steeds vaker kennis met hoge temperaturen en droogte, afgewisseld met stortbuien. De overlast die we daardoor ervaren, kunnen verminderd worden door verharding te vervangen door groen en meer bomen aan te planten. Omdat in het verleden nogal wat bomen in het centrum zijn weggehaald is het centrum te ‘stenig’ geworden.

Wethouder Clemens Piena (openbare ruimte): “Door het centrum groener te maken verminderen we de klimaatgevolgen voor de bewoners en bezoekers van het centrum. Wonen en verblijven in het centrum wordt aantrekkelijker omdat bomen zorgen voor koelte en voor een natuurlijke omgeving in de stad.”

Straten

De belangrijkste en grootste boom wordt geplant op het Bouwlingplein. Op de plek van de huidige fontein komt een lindeboom te staan die herinnert aan 75 jaar bevrijding.

Straten waar de overige bomen worden geplant zijn: Marie Curiehof, Prins Frederikstraat, Van Reesstraat, Albert Schweitzerlaan, Alexander Fleminghof, Giethuiserf, Hoefakker, Ridderstraat, Rulstraat en Schapendries. De bewoners van deze straten hebben bewonersbrieven gekregen met daarin een gedetailleerde beschrijving van de plannen. Vanzelfsprekend kunnen zij daar ook op reageren (tot 4 december).

Planning;

  • November: Reactie vanuit bewoners verwerken.
  • November: Definitieve plaatsbepaling bomen.
  • December: Geschikte hoveniers zoeken voor uitvoering van dit project
  • Februari: Starten met de werkzaamheden.
  • tot/met maart 2020: Uitvoering plantwerkzaamheden

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden hoeven er geen wegen of voetpaden afgesloten te worden voor het verkeer. Woningen blijven bereikbaar, maar het kan zijn dat sommige parkeervakken die nodig zijn om de werkzaamheden uit te voeren, tijdelijk niet gebruikt kunnen worden.±

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.