Ton Biemans wint Gedichtenwedstrijd

Zaterdag 30 november heeft de jury het sinterklaasgedicht van Ton Biemans aangewezen als het beste sinterklaasgedicht bij de traditionele ORTS Sinterklaasgedichtenwedstrijd.

In een goed gevuld Stamgastencafé van Bibliotheek Theek5 vond de Sinterklaasgedichtenwedstrijd zaterdagmiddag plaats. Het Stamgastencafé is de vaste uitzendlocatie van het live ORTS radioprogramma Oosterhout Vandaag Op Zaterdag.

Elf deelnemers van diverse Oosterhoutse verenigingen en organisaties durfde het aan een gedicht voor de Goedheiligman voor te dragen. Sint Nicolaas werd bijgestaan door twee vakkundige juryleden. Cees Noltee, de fractievoorzitter van GroenBrabant, was de winnaar van de vorige editie van de Sinterklaasgedichtenwedstrijd en was daarom juryvoorzitter. Naast Cees was Casper van Aggelen van het Kanton bereid gevonden in de jury plaats te nemen. Na alle voordrachten en ampel beraad besloot de jury Ton Biemans aan te wijzen als winnaar van de rijmelarij competitie.

MEK voorzitter Marja Coolen verhaalde in dichtvorm over alle zaken waarmee de Kinderboerderij dit afgelopen jaar geconfronteerd werd. Een dreigende verhuizing, een nare inbraak maar ook de hartverwarmende crowdfunding actie die hierna opgang kwam.

Theek5 directeur Paul Adels nam het in zijn gedicht onder andere op voor de betekenis van de lokale omroep. Hij vond het ‘ga maar door’ van de gemeenteraad nogal zuinig. Voorts liet de ‘nieuwe’ directeur geen gelegenheid ongebruikt om te het publiek en de jury te laten weten hoe fijn hij het vond om leiding te mogen geven aan een van de mooiste plekken in Oosterhout: de bieb in Oosterhout.

Gemma Vriens van Surplus Welzijn vertelde de Sint hoe belangrijk al die actieve vrijwilligers in Oosterhout zijn voor het welbevinden van al die Oosterhouters die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En dat Surplus daaraan al jarenlang een belangrijke bijdrage levert.

Bianca Buinsters van politieke groepering GB, maar bovenal ook actief buurtbewoner liet in haar gedicht haar licht schijnen op enkele zorgen die leven. Zo is Oosterhout nogal aan het vergrijzen. En dat brengt extra zorgen met zich mee. Ook stond op het verlanglijstje van Buinsters meer tijd voor de wijkagent om daadwerkelijk in de buurten en wijken te zijn. Trots op al die Zappers en de beweging die buurt gestuurd werken heet.

Ook voorzitter Gerry Oomen van K.B.O. Oosterhout Stad, de Katholieke bond voor Ouwen zoals ze het zelf verwoorde, vroeg aandacht voor het probleem van vergrijzing in Oosterhout. Ouder worden en langer zelfstandig blijven wonen, daar moet je als gemeente je op aanpassen. Dat was de heldere boodschap van het K.B.O. aan het gemeentebestuur.

Thuisvester directeur Pierre Hobbelen liet de Sint weten dat het ook voor een woningcoöperatie steeds belangrijker wordt om maatwerk te leveren. Niet zomaar een huisuitzetting maar kijken waar het probleem ligt en daar de juiste steun bieden. “Doen wat een situatie vraagt”, aldus de huisbaas. Echt contact met de huurder.

Als jong en innovatief ondernemer werd hij aangekondigd, Marcel Jorissen van Cycletronic fietsen en E bikes. In een waanzinnig rap tempo nam hij de Sint, de jury en het publiek mee in het ontstaan en de ontwikkeling van zijn bedrijfje aan de Bredaseweg. Na het uitdelen van een assortiment “fietsbellen” bleef het nog lang onrustig in het Stamgastencafé.

Het verlanglijstje van de Heemkundekring De Heerlijkheid was vrij kort. De club die zich bezighoudt met het bevorderen van belangstelling voor de eigen leefomgeving en het vergroten van kennis over die omgeving in het verleden en heden groeit uit haar jasje. Door alle activiteiten door de jaren heen maar zeker ook in de afgelopen periode groeit de vereniging letterlijk uit haar verenigingsgebouw. Alle boeken, archiefmaterialen en foto’s maken dat de plek te klein wordt.

winnaar Ton Biemans

Het gedicht van Ton Biemans werd aangewezen als mooiste sinterklaasgedicht. De hilarische voordracht van Elles Pijnenburg van Floraliapark stond bol van de ironie. Haar gevoel voor understatement en ironie over alle activiteiten die op het Floraliapark plaatsvinden werden door de jury beloond met een mooie derde plaats. Elles gaf haar rijmelarij de titel ‘Klaag-ode’ mee.

Een mooie eervolle 2de plek was er voor Heidi Rombouts. Heidi is grafisch ontwerper en vormgever en betrokken bij kunstbroedplaats BOCK in het voormalig zwembad de blikken. Heidi gaf het publiek en de jury een inkijkje in haar drukke beslommeringen. Die Oosterhoutse feestvlag, de shop local plattegrond, de fotoroute in de Vurhaai en al die andere zaken komen er namelijk niet van zelf.

het winnende gedicht

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.