TIENERPARTIJ NOMINEERT NOG EENS DRIE RAADSLEDEN

De Tienerpartij van Curio effent heeft de laatste drie nominaties bekendgemaakt voor de verkiezing Oosterhouts Politicus van het Jaar. De raadsleden Anton van Opzeeland, Willem-Jan van der Zanden en Jan Peters komen nu ook in aanmerking voor deze titel waarvan de winnaar volgende week voor de laatste raadsvergadering bekend wordt gemaakt.

Politicus is een vak’

De 14-jarige scholiere Jasmijn Rijpert: ‘We organiseren deze verkiezing ook om te leren wat het vak van politicus nu eigenlijk inhoudt. Wat moetje allemaal kunnen! We kijken wie dat goed doet en dus kan er ook iemand winnen met wie we het politiek misschien niet eens zijn maar die wel een kanjer is in zijn of haar vak.’ Betekent dit dat de Curio effent-leerlingen later ook politicus willen worden. Femke Gouverneur (16): ‘Haha, zou kunnen, in Dongen is een ex-leerling van ons nu gemeenteraadslid, dus wie weet. Maar ik denk niet dat op onze school al iemand politicus in zijn loopbaandossier heeft staan’, lacht ze.

Voor de laatste nominaties is nog eens goed teruggekeken over het hele jaar. Fenna Dudok (13): ‘Dat doen we door beelden van raadsvergaderingen terug te zien en na te gaan wat men allemaal in de media roept.’ Leeftijdsgenoot Indy Huisman: ‘En veel politici kennen we ook persoonlijk omdat we ze uitgenodigd hebben om op school met ons te discussiëren. Daardoor weten we nu ook dat veel beslissingen die op het stadhuis worden genomen ook ons tieners aangaan.’ 

Deskundige en sterke debaters

De fractievoorzitters Willem-Jan van der Zanden (GroenLinks) en Anton van Opzeeland (PvdA) zijn gekozen vanwege hun grote deskundigheid op tal van onderwerpen. Jasmijn: ‘Ze verdiepen zich echt goed in de zaken die op de agenda staan. Beiden voeren oppositie en weten het de burgemeester en wethouders vaak moeilijk te maken. Het zijn sterke debaters al denken ze wel positief mee over hoe dingen beter kunnen. ’ Femke vult aan: ‘GroenLinks heeft ook veel goede voorstellen gedaan over het tegengaan van lachgas en het oplaten van plastic ballonnen.’ Fenna: ‘En Jan Peters van de VVD heeft veel ervaring. Hij denkt echt verder dan de waan van de dag. Dat heet ‘visie’ hoorde ik en dat vinden we heel knap. Hij steunt het College van B&W maar volgt ze wel kritisch.’ ‘Sowieso vinden we dat GroenLinks en de VVD sterk voor de dag komen in de gemeenteraad’, vertolkt Jasmijn de mening van de tieners.

Eerder werden Hannie Broekhoven (GBV), Rob Schuurmans (D66) en burgemeester Mark Buijs genomineerd. Indy: ‘We hebben dus zes politici waar we uit mogen kiezen. Ja, we vinden het zelf eigenlijk ook wel spannend. Volgende week weten we het..!’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.