Buurtbemiddeling Oosterhout succesvol

Beter met je buren,’ zorgt voor fijner wonen

“Problemen in de buurt in de kiem smoren,” dat is in een notendop het doel van buurtbemiddeling. Sinds 2014 is een groep van ruim 20 betrokken en deskundige inwoners als buurtbemiddelaar met succes actief. Een professionele welzijnswerker van Surplus Welzijn ondersteunt deze groep vrijwilligers. Met de ondertekening van het nieuwe convenant geven Surplus, Thuisvester en Gemeente Oosterhout ook in de komende jaren verder invulling aan dit samenwerkingsverband. Uiteindelijk wil iedere inwoner graag fijn wonen en leven in zijn straat en buurt en deels hebben zij dat zelf in de hand door op tijd in gesprek te gaan.

In gesprek

Buurtbemiddeling is in Oosterhout een succesvolle methode om buurtgenoten die onderling problemen hebben weer met elkaar in gesprek te brengen. Het doel van buurtbemiddeling is woongenot te vergroten en ruzies in de buurt te voorkomen en te beslechten. Goed getrainde – en adequaat geïnformeerde – vrijwilligers helpen de partijen om het contact te herstellen en oplossingen te bedenken voor hun conflict en daardoor escalatie te voorkomen. Zij oordelen niet over de schuldvraag. Buurtbewoners blijven zelf verantwoordelijk voor de oplossing van het conflict. Buurtbemiddeling werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen.

Succes

De laatste jaren zijn politie en woningcorporaties veelvuldig geconfronteerd met conflicten tussen buren of in de buurt. Ook andere vormen van overlast, bijvoorbeeld veroorzaakt door voertuigen of jongeren, komen veelvuldig voor. Buurtbemiddeling blijkt een belangrijke rol te spelen in het vroegtijdig oplossen van deze problemen. In 2019 zijn er in Oosterhout meer dan 110 conflicten aangemeld. Het oplossingspercentage in Oosterhout ligt met 75% boven het landelijke gemiddelde. Een knappe prestatie van onze Oosterhoutse vrijwilligers.

Inwoners met onenigheid in hun buurt kunnen zich wenden tot bboost@surpluswelzijn.nl. De landelijke website www.problemenmetjeburen.nl geeft adviezen en tips hoe met burenproblematiek om te gaan. Ook via deze website is aanmelding voor buurtbemiddeling in Oosterhout mogelijk.

Convenant

Het convenant beschrijft het proces en de prestatie- en resultaatafspraken tussen de drie partijen die het convenant ondertekenden. Het streven is per jaar minimaal 74 aanmeldingen voor hulp bij buurtconflicten op te pakken. Gemeente en Thuisvester dragen financieel bij aan de realisatie van het convenant. De bijdrage van Thuisvester bedraagt maximaal 50%, afhankelijk van het aantal aanmeldingen van huurders.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.