Diversiteit Carnaval voorgedragen door Kaaiendonk als UNESCO cultureel erfgoed

Carnaval maakt al eeuwen deel uit van onze cultuur. Dankzij de diversiteit van dit feest voelt vrijwel iedereen zich vrolijk en gelukkig. Door deze diversiteit vast te leggen en breed uit te dragen, voelen meer Nederlanders zich welkom om van carnaval te genieten. Daarom moet carnaval door UNESCO worden aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Dat is de stellige overtuiging van Paul Oudenhooven-Teunissen, oftewel Zijne Ontzettend Hoogheid Prins Mienus 14 van Kaaiendonk. Hij presenteert zijn plan op dinsdag 11 februari, wanneer alle Brabantse carnavalsprinsen bijeenkomen in het provinciehuis in Den Bosch.

Diversiteit

“In Brabant, Limburg en vele steden en dorpen daarbuiten verlangen mensen het hele jaar door naar dit feest. Het is met al zijn rituelen en tradities deel geworden van wie we zijn. Het is ons erfgoed dat we van generatie op generatie doorgeven. Een feest dat actueel blijft dankzij de enorme diversiteit van de activiteiten. Carnaval past zich steeds weer aan, waardoor het voor jong én oud leuk blijft. Een notering op de lijst van UNESCO is al vaker ter sprake gekomen, maar werd vaak bekritiseerd omdat het de diversiteit in gevaar zou brengen. Dit plan is anders. Wij willen die diversiteit juist in stand houden, zodat carnaval toegankelijker wordt voor steeds meer Nederlanders.”

Handtekening

“Dit prachtige feest willen we nog heel lang kunnen vieren. Daarom vragen wij alle Brabantse carnavalsprinsen én onze Commissaris van de Koning, Wim van de Donk, of ze dit initiatief willen steunen met hun handtekening. Zij kunnen ons helpen om carnaval te geven wat het verdient: een plaats op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.Daarvoor gaan we pleiten in het provinciehuis met sterke argumenten, de steun van vele bekende Nederlanders én natuurlijk een groots optreden, zoals de mensen van Kaaiendonk gewend zijn.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.