Beste Oosterhouters, hou vol!

De coronacrisis is zijn volle omvang in alle haarvaten van Oosterhout doorgedrongen. Het is heftig en we voelen het allemaal. Van de juffen op school tot de grootouders in hun (verzorgingste)huizen, van de ouders die thuiswerken tot de kinderen die online les krijgen. Ook in de winkels en buiten op straat zie ik de gevolgen van alle maatregelen. Ik ben er trots op dat Oosterhouters hun eigen verantwoordelijkheid oppakken, veel binnen blijven en 1,5 meter afstand houden. Ik snap dat het moeilijk is. Ook ik ben liever buiten dan binnen. Maar ik doe het toch en ik roep jullie van jong tot oud op om dat ook te doen!

Na zo’n twee weken begint er een regelmaat te komen, die in mijn ogen best dubbel is. Aan de ene kant valt Oosterhout stil, de stad vertraagt. Op andere plekken gaat juist alles in de hoogste versnelling. De stilte zien we vooral buiten: het verenigingsleven is stilgevallen, de straten en winkels zijn leeg, we zijn niet meer met z’n allen onderweg naar huis, werk, theater, vrienden of waar dan ook. Opa’s en oma’s krijgen geen kleinkinders meer op bezoek en niemand gaat op vakantie.

Aan de andere kant is Oosterhout juist heel druk. Bijvoorbeeld achter de voordeur van veel gezinnen zijn kleine miniwereldjes ontstaan. Daar wordt gewerkt, gesport, geleerd, gehuild, geruzied, maar ook veel gelachen en gespeeld. Ouders en kinderen moeten hun flexibiliteit en creativiteit maximaal inzetten om alle taken (al dan niet met hun kinderen) af te krijgen. En waar de versnelling helemaal in de hoogste stand staat, is in de Oosterhoutse zorg. Onze huisartsen, verzorgingstehuizen en thuishulporganisaties werken zich een slag in de rondte om voor hun mensen te zorgen. En waar de zorg is weggevallen, bijvoorbeeld in de activiteitencentra, zie ik mooie initiatieven ontstaan om onze kwetsbare inwoners toch bij te kunnen staan. Ook daar is iedereen druk aan de slag met flexibele oplossingen en naar mate het langer duurt, is dit nóg meer nodig.

Dat dubbele van stilvallen en de hoogste versnelling is misschien lastig en we hebben gisteravond van de minister president te horen gekregen dat de maatregelen nog drie weken langer gaan duren. Maar als dit het ergste is dat we moeten doen om de coronacrisis onder controle te krijgen, weet ik dat het gaat lukken. Het brengt ook mooie dingen, omdat we voor elkaar zorgen. Ook voor die buurman met wie je nooit zoveel contact had. Of gewoon omdat we ineens weer tijd hebben en die op een andere bijzondere manier invullen. Want dit kunnen wij. Jij en ik. In Oosterhout doen we meer voor elkaar. Hou vol.

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.