Corona Actieteams (CoAct-teams) gaan de straat op !

Vanaf zaterdag 4 april gaan zogenaamde CoAct-teams (Corona Actieteams) de straat op. Deze teams gaan met inwoners en ondernemers het gesprek aan, informeert hen en denkt mee over hoe zij zich aan de richtlijnen van het RIVM kunnen houden. Burgemeester Mark Buijs: “Door de inzet van deze CoActteams kunnen we de maatregelen in Oosterhout nóg beter toe passen en daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”.

Het kabinet heeft allerlei maatregelen genomen om het coronavirus onder controle te krijgen. De Corona Actieteams zien erop toe dat inwoners en ondernemers zich aan die maatregelen houden. Ze gaan het gesprek aan op straat. “De teams hebben een toezichthoudende rol. Bij het niet naleven van de richtlijnen kunnen de teams opschalen naar de collega’s van handhaving, BOA’s. De BOA’s kunnen boetes uitdelen. We hopen natuurlijk dat dit niet nodig is en dat mensen oog hebben voor elkaar”, aldus de burgemeester. 

Extra ondersteuning voor handhaving

De burgemeester kan optreden als inwoners of ondernemers zich niet aan de regels houden. Dat kan hij doen door gebieden aan te wijzen waar groepsvorming verboden is, door sluiting van locaties, of door een boete op te leggen. Collega ambtenaren hebben ook een toezichthoudende rol gekregen, om de collega’s bij handhaving te ondersteunen. “Daardoor kunnen we meer BOA-koppels vormen en dus meer diensten draaien. Dat is heel fijn, want onze BOA’s draaien nu al dubbele diensten. Bovendien krijgen zij nu ook ondersteuning van de CoAct-teams”, zegt Mark Buijs. Hij verwacht dat de BOA’s met respect worden behandeld, zodat ze hun werk goed kunnen doen: “Ze werken keihard voor de veiligheid van de inwoners en spreken hen aan op hun gedrag als zij de richtlijnen niet volgen. Gelukkig zie ik dat het merendeel van de inwoners en ondernemers de richtlijnen prima opvolgt”, aldus de burgemeester. 

De maatregelen

Nog even een reminder van de maatregelen, die vooral dit weekend met prachtig lenteweer, zwaar kunnen vallen. Het kabinet roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan voor werk als men niet thuis kan werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar niet met meer dan 3 personen. Vermijd sociale activiteiten en groepen mensen en houd altijd 1,5 meter afstand van anderen. Ook op straat, in de supermarkt en in het park. Er zijn uitzonderingen: Mensen uit hetzelfde gezin en spelende kinderen onder de 12 jaar. Die laatste groep mag onder toezicht van hun ouder(s) samen spelen, maar de ouders van die kinderen moeten daarbij wel 1,5 meter afstand houden van elkaar. Ondernemers moeten ook maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat hun bezoekers afstand houden.

Meer voor elkaar

De burgemeester gaat ervan uit dat hij niet hoeft in te grijpen en dat iedereen zich houdt aan de richtlijnen. “Want Oosterhouters zijn er voor elkaar en zorgen voor elkaar. Samen krijgen we meer voor elkaar!”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.