Beste Oosterhouters, wie het kleine niet eert…

Ik heb een vriendin. Ze is jaren ouder dan ik. Christel, mijn vrouw, weet er ook van. Iedere dag loop ik van het gemeentehuis naar huis of andersom. Ik loop dan langs het verzorgingstehuis waar een oudere dame voor het raam zit. Soms rust ze wat uit en zie ik haar niet. Maar meestal is ze er en dan zwaaien we naar elkaar. Ik steek mijn duim omhoog om te zien of het goed met haar gaat. Meestal krijg ik een duim omhoog terug, maar soms omlaag. Toch komt er altijd een glimlach op haar gezicht als we de duimpjes uitwisselen.

Kleine dingen betekenen vaak iets groots. Het is goed dat we dat in deze tijd beseffen. Dat we kleine dingen doen voor elkaar en zien dat het iets betekent: voor de ander en voor jezelf. Soms is het leed zo groot dat er niets kleins groot genoeg is om het weg te nemen. En toch voel je zelfs dan de betekenis van iets kleins.
Ik kreeg als burgemeester tot nu toe te horen welke mensen in de gemeente overleden waren aan het coronavirus. Dan belde ik de nabestaanden om mijn deelneming te betuigen en te vragen hoe het met ze gaat. Dat waren bijzondere, vaak moeilijke gesprekken. Tegelijk gaven nabestaanden aan dat ze dit waardeerden.

Nu krijg ik niet meer te horen wie zijn overleden. Aan de ene kant biedt dat mensen de rust om hun verdriet te verwerken, net als iedere andere inwoner die een sterfgeval te dragen heeft. Maar als burgervader vind ik het erg dat ik geen persoonlijk contact kan opnemen. Inwoners die behoefte hebben aan een klein gebaar, een persoonlijk gesprek om naar hun verhaal te luisteren, kunnen daarom mij bellen. Bel met (0162) 48 92 32, dan maakt mijn secretaresse een afspraak. Ik bied u graag een luisterend oor.

Ik roep ieder van u op. Beteken iets groots, door iets kleins te geven. Geef een glimlach, een virtuele schouderklop, een duimpje achter glas of stel een vraag via de telefoon. Aan uw oudere buurvrouw, aan uw familielid met een chronische ziekte, aan de buurkinderen in hun tuin of aan uw vriend die aan de ramadan meedoet. De ramadan begint vandaag, op 23 april. Omdat deze net als onze Paasdagen een andere invulling krijgt, is tijdens de ramadan één maal per dag de oproep tot gebed te horen in Oosterhout. Net als onze Oosterhoutse kerkklokken een symbool voor saamhorigheid, bezinning en samenzijn. Een klein gebaar betekent vaak iets groots.

Oosterhout #meervoorelkaar

Mark Buijs
Burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.