Horeca gaat open op 1 juni 12.00 uur

Maandag 1 juni om 12.00 uur is het zover: de horeca mag weer open. Dré de Jong (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oosterhout) laat weten dat die opening op een ludieke manier zal gebeuren. Op de Markt zal namelijk om 12.00 uur het Wilhelmus te horen zijn. Op de Markt is plaats voor ongeveer 500 terrasstoelen (in de rest van Oosterhout staan er in totaal nog eens 500), maar ondanks het feit dat de terrassen meer ruimte krijgen, kan slechts 60% van het normale aantal stoelen benut worden. Hij geeft aan dat de samenwerking tussen de horecaondernemers prima is en dat ondernemers elkaar ruimte geven.

Volgens wethouder Robin van der Helm was het een flinke puzzel en is er veel overleg geweest met de horeca, politie, brandweer en andere deskundigen. De terrassen krijgen meer ruimte en er staan achter de Basiliek en op de Heuvel toiletwagens. De fietsenkelder onder de Markt gaat weer open en is maandag 1 juni van 11.00 tot 20.00 uur geopend. Achter de kerk zijn extra fietsenrekken geplaatst.

Stadsmanager Eric Duffhuis geeft aan dat de drukte op een aantal manieren in goede banen geleid gaat worden. Zo staan er aan de rand van het centrum tekstborden die aangeven of het niet te druk is. In het centrum zijn er looproutes vastgesteld die met vloerstickers/belijning en banners worden aangegeven en vanaf zaterdag 30 mei vangen gastheren en gastvrouwen centrumbezoekers op en wijzen hen op de looproutes en bij grote drukte op alternatieven. Mocht het maandag op de Markt te druk worden dan leiden zij nieuwe bezoekers direct weer van de Markt af.

Wethouder Robin van der Helm geeft aan dat er zowel op de Markt als op de Heuvel een mobiele telefoon komt te liggen, waarvan de gastheren en gastvrouwen de whatsappstatus kunnen aanpassen als de terrassen drukker of minder druk worden. Staat er bij de status een groen bolletje dan kan men gewoon naar het centrum komen, bij een oranje bolletje is de kans aanwezig dat er geen plaats meer is en bij een rood bolletje is het niet de bedoeling dat men naar het centrum komt. Het telefoonnummer wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Dré de Jong geeft aan dat het niet verplicht is om op het terras een plek te reserveren en dat ondernemers zelf verantwoordelijk blijven voor het naleven van de regels. Volgens hem lopen handhavers niet met het bonnenboekje in de hand, maar kijken ze wel of alle regels worden nageleefd. Er wordt pas gehandhaafd als er drie personen aan één tafel zitten, die niet uit één gezin komen. Om gezinnen op afstand voor de handhavers herkenbaar te maken zijn er “huisjes” ontwikkeld die op hun tafels worden geplaatst.

Dinsdag vindt er een evaluatie plaats en wethouder Robin van der Helm spreekt de hoop uit dat dan blijkt dat alles goed is gegaan en er slechts kleine aanpassingen nodig zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.