Beste Oosterhouters, fijn om elkaar weer te ontmoeten!

Vorige week was ik bij Recreatieoord de Warande. Niet om er te zwemmen, zoals al velen van u gelukkig weer doen. Maar om certificaten uit te reiken aan jonge studenten van Curio. Deze jonge mensen zetten zich in voor een bijzondere kwetsbare groep ouderen, door samen met ze te zwemmen, binnen het project BeweegSaam. Ze hadden elkaar natuurlijk al een tijdje niet gezien, maar nu mochten ze elkaar weer ontmoeten.

Wat mooi was het voor mij om deze twee groepen mensen samen te zien en te constateren dat er een bijzondere band is ontstaan tussen jong en oud. Want binnen dit project is het niet alleen samen zwemmen, maar ook afdrogen, aankleden en begeleiden. Elkaar leren kennen in een heel kwetsbare situatie. En hoe mooi een van de cliënten dat wist te verwoorden. Hij vertelde dat de jonge mensen ook verschillende culturen meebrachten. Waar je normaal gesproken overheen zou stappen of niemand naar zou vragen, was er tijdens de activiteiten alle ruimte om met elkaar te praten en van elkaar te leren. Echt bijzondere ontmoetingen.

Voor deze groep mensen is het contact met water iets heel heilzaams. Het geeft prikkels die met name bij demente ouderen zeer koesterend werken. Ook kunnen ze hierdoor blijven bewegen. Al met al een superproject en ik ben blij dat Suzanne Straathof (een medewerkster van de gemeente) dit met vele anderen zo goed voor elkaar heeft gekregen. En dat ik kon mededelen dat we hebben besloten dat we volgend schooljaar deze vorm van stage weer zullen aanbieden, samen met MOOVE, Surplus, Curio en Sportbedrijf Oosterhout. In dit project zie je echt dat Oosterhout meer voor elkaar doet.

Zoals u wellicht weet, woon ik nu een half jaar aan de Leijsenhoek. Met veel plezier kan ik wel vertellen, mede door de gezellige band die ik met mijn buren heb. De afgelopen maanden hebben we wel over de schutting met elkaar gepraat, maar het werd nu echt tijd om elkaar weer eens te ontmoeten. Dit weekend heb ik de buren uitgenodigd voor een Hongaarse stoofpot. Samen met Christel heb ik de ochtend groenten staan snijden om zo het stoofpotje voor te bereiden. Met twaalf man hebben we heerlijk de banden weer aangehaald onder het genot van “eerst eten”, natuurlijk op gepaste afstand. Wat doen Oosterhouters dat toch makkelijk; mensen opnemen in hun kring. Dat is toch echt genieten en dat is wat de stad voor mij bijzonder maakt.

En daarom vond ik het best lastig om te vertellen dat ik ga verhuizen. Mijn fietsen passen niet in het schuurtje en ik mis gewoonweg wat meer tuin. Ik ga samen met Christel over een tijdje aan de andere kant van het centrum wonen. Maar hoe mooi dat ik na slechts een half jaar, er dus nu al last van heb dat ik dit mooie netwerkje ga verlaten. Fysiek dan, want we blijven elkaar vasthouden en ontmoeten.

Elkaar ontmoeten, (op afstand) vasthouden, samen (eerst) eten of zwemmen, contact leggen, organiseren en genieten. Daar zijn wij in Oosterhout goed in. Laten we dit samen vasthouden en verder opbouwen.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.